Cop a una xarxa d’Estat Islàmic que va reclutar nou gihadistes

La Guàrdia Civil i l’FBI desmantellen un dels principals sistemes ‘online’ de radicalització

Cop a una xarxa d’Estat Islàmic que va reclutar nou gihadistes
2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

Aquest cop no han caigut només repicadors de missatges gihadistes a les xarxes socials. Els nou detinguts dimarts a Salt (Girona), Algesires (Cadis) i Antas (Almeria) integraven l’últim esglaó, els consumidors del que en la lluita antiterrorista internacional s’anomena TOWs (Terrorist Operational Websites). La Guàrdia Civil i l’FBI, en l’operació Almuasasa, han desmantellat un dels principals entramats informàtics i mediàtics associats amb Estat Islàmic (o Daesh), una xarxa que tenia clandestins tentacles a Espanya, actius especialment a Catalunya, a més d’Andalusia i les Canàries.

Quan, al gener, agents de l’institut armat van detenir a l’aeroport del Prat un magribí radicalitzat, no només van frustrar el viatge que estava a punt de fer a una zona de guerra gihadista, sinó que també estaven neutralitzant un recluta del sistema de mobilització online de terroristes. El detingut, actualment a la presó, havia sortit de Lleida, on, abans de decidir entregar-se al gihad, havia estat consumint continguts violents i argumentaris d’odi a Occident i als musulmans no radicals proporcionats, en origen, per una entitat clau: I’Lam.

El viatger del Prat es trobava en la fase del que en el servei d’informació de la Guàrdia Civil s’anomena "radicalització profunda", estat en què es trobaven els detinguts dimarts, en camí de buscar el mateix destí. Aconseguir la "radicalització profunda" és l’objectiu de creadors de continguts, difusors, organitzadors de servidors i del seu blindatge... i del centre original, la fundació I’Lam, arrel de tota una venosa capil·laritat de l’odi islamista radical.

En 30 idiomes

I’Lam té el mateix nom que una altra fundació, integrada per intel·lectuals i periodistes palestins i amb seu a Natzaret, però no són la mateixa. Segons els resultats de la investigació, de l’I’Lam terrorista, que no té seu física, surten altres branques, canals d’internet per a la difusió de la propaganda i les ordres genèriques d’atacar als carrers d’Occident, un sistema que ha estat creixent des del 2015 i que ja operava en 30 idiomes.

Als guàrdies els van saltar les alarmes quan van trobar-hi contingut en espanyol. "Això significa que no només busquen parlants en àrab, sinó també migrants de segona o tercera generació, que parlen el castellà millor que l’àrab, i, és clar, coneixen el món llatinoamericà", explica un dels oficials que han intervingut en la investigació.

Sobre si la relació d’I’Lam amb Estat Islàmic és transversal o vertical, pot ser que la resposta surti de la informació que ha aconseguit recopilar aquesta investigació policial. Han sigut clausurats desenes de servidors a Alemanya, als Països Baixos, als EUA i a Islàndia, segons va difondre ahir la Guàrdia Civil.

Notícies relacionades

A través de les webs a les quals portava I’Lam, els nou detinguts a Espanya podien accedir a manuals de fabricació d’explosius, promptuaris per atacar en esdeveniments i tota mena de jaculatòries justificatives de la violència. El conjunt de webs formen un gran reservori de continguts. Entre el contingut radicalizador s’ha trobat fins i tot material per a nens.

Va ser la detecció d’un dels continguts traduït a l’espanyol el que va donar inici a les indagacions de la Guàrdia Civil, l’any 2022. Després d’aquest cop policial, ara una bona part de les adreces d’Internet a les quals I’Lam oferia connexió apareixen bloquejades o diuen que estan "en reparació".