La ressaca electoral

El PP emplaça Sánchez a emular Rubalcaba el 2014 i anar-se’n

Els populars aparquen la moció amb Junts perquè Espanya "ja ha censurat" el president

Sémper considera que S’ha Acabat la Festa és «la guerra electoral del tauler polític que es juga a Vox» 

El PP emplaça Sánchez a emular Rubalcaba el 2014  i anar-se’n
2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

A la seu del PP l’alegria seguia ahir després de la victòria en les europees. Va ser per la mínima (22 escons davant els 20 del PSOE), però va ser. I són les terceres eleccions nacionals en les quals el partit d’Alberto Núñez Feijóo queda per davant del de Pedro Sánchez: primer el va guanyar en les municipals del 2023, després en les generals de juliol d’aquell mateix any i, ara, en les europees.

Malgrat que el mateix Feijóo i altres dirigents van demanar en innombrables ocasions setmanes enrere que Sánchez convoqués eleccions generals, ara, amb el recompte a les urnes no ho van fer de manera solemne. Ahir, el portaveu, Borja Sémper, només va apuntar que seria "esperable" que Sánchez ho fes i li va recordar que, el 2014, Alfredo Pérez Rubalcaba sí que va anunciar la seva marxa malgrat que va obtenir un resultat una mica millor que el de diumenge. Fa 10 anys, els populars van guanyar els socialistes per 480.000 vots (3%) mentre que en aquests comicis han guanyat per 700.000 (4,1%).

"El convidem a prendre nota dels seus predecessors, que van tenir la talla i la dignitat exigida a un líder polític. L’any 2014, Alfredo Pérez Rubalcaba va anunciar que deixaria la direcció del partit després dels resultats adversos d’aquelles eleccions europees, que en aquella ocasió van ser de tres punts [...]. Van ser cèlebres aquelles paraules en les quals el senyor Rubalcaba assumia que la responsabilitat d’aquell resultat era només seva, seva i seva. És la responsabilitat del senyor Sánchez la d’haver perdut aquestes eleccions", va dir Sémper. La comparació té dos grans defectes: Rubalcaba no era al Govern i tenia part del partit en contra; Sánchez és el cap de l’Executiu central i al PSOE no té contestació interna.

El PP considera que les urnes han mostrat "un final de cicle" i que hi ha "una alternativa moderada i centrada que s’obre pas ja a tot Espanya". Respecte a si Feijóo manté la seva posició de fa només set dies de presentar una moció de censura contra Sánchez amb l’ajuda de Carles Puigdemont, Sémper va tirar pilotes fora: "La realitat és que els espanyols ja han censurat Pedro Sánchez, per això crec que som davant un final de cicle", va apuntar.

Nova divisió

Notícies relacionades

Respecte a la nova divisió a la dreta que s’ha produït amb la irrupció de l’ultra Alvise Pérez (S’ha Acabat la Festa) a l’Europarlament (amb tres escons), Sémper va dir que és responsabilitat de Sánchez perquè el va esmentar "15 vegades" en la campanya. Just el contrari que va fer el PP amb aquest exassessor de Ciutadans que s’ha donat a conèixer gràcies a les xarxes socials: els populars no volien referir-s’hi per no donar-lo a conèixer entre la gent més gran.

El portaveu del PP va dir que S’ha Acabat la Festa no els afecta, perquè és "la guerra electoral del tauler polític que es juga a Vox", mentre que el PP "segueix creixent pel centre". En aquest context, va dir que el PP aspira a la "centralitat" i a allunyar-se del "populisme" que veu en Sánchez i en "aquest altre tipus de formacions".