Junqueras deixa formalment ERC per mirar de tornar amb més força

Junqueras deixa formalment  ERC per mirar de tornar amb més força
1
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Decisió executada. Tal com va anunciar que faria fa tres setmanes, el president d’ERC, Oriol Junqueras, va comunicar formalment ahir la seva dimissió com a líder del partit. Ho va fer en la reunió de l’executiva que també va servir per valorar el resultat de les eleccions europees.

Junqueras deixa enrere 13 anys al capdavant d’ERC, una formació les regnes de la qual va agafar l’octubre del 2011 en plena depressió i que va aconseguir portar a dalt de tot, fins i tot amb el seu pas per la presó per l’organització de l’1-O. Se’n va d’una manera que no fa tant temps hauria semblat impossible: enfrontat a la seva número dos, la secretària general, Marta Rovira, que ara tindrà tot el poder orgànic.

El mateix Junqueras va explicar a la sortida de la reunió de la direcció que, malgrat la seva marxa, manté intactes "les ganes d’ajudar" el seu partit. També va intentar treure ferro a l’assumpte assegurant que calia dedicar tota l’atenció a l’anàlisi del resultat de les eleccions europees i a la constitució del nou Parlament.

Notícies relacionades

Una altra oportunitat

Junqueras marxa, però no se’n va gaire lluny. Ha decidit dimitir per aturar la crisi interna que es va obrir en el partit després de la patacada de les eleccions catalanes del maig, però la seva intenció és tornar amb més força a la tardor, quan s’ha convocat el congrés d’ERC per decidir nou líder. És a dir, està convençut que la reconstrucció del partit després de l’últim cicle electoral a la baixa passa per ell. El seu argument és que no va poder liderar el partit mentre va estar empresonat (2017-2021) i que no ha pogut ser candidat a la Generalitat en plenes facultats des del 2012. En conclusió, que mereix una altra oportunitat. És per això que en els pròxims mesos recorrerà les agrupacions del partit per obtenir suports entre la militància. A la seva sortida de l’executiva, Junqueras va explicar que a partir d’ara té "moltes ganes d’escoltar tothom".