L’Audiència rebutja apartar el jutge de la trama russa del procés

El tribunal de Barcelona també impedeix al magistrat continuar investigant i invalida les indagacions des de l’agost del 2023

L’Audiència rebutja apartar el jutge de la trama russa del procés

EFE/ Zipi

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Audiència de Barcelona ha rebutjat apartar el jutge de Barcelona Joaquín Aguirre de la causa oberta per la trama russa del procés, el batejat com a cas Volhov, tot i que li impedeix continuar investigant, a l’anul·lar la pròrroga de la instrucció que va dictar l’1 d’agost del 2023, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. És a dir, el magistrat no podrà utilitzar les dades obtingudes a partir d’aquell mes, però sí les recopilades anteriorment, com els informes de la Guàrdia Civil sobre els telèfons i el material informàtic confiscat als imputats, entre ells, Josep Lluís Alay, cap de l’oficina de Carles Puigdemont. Per tant, el jutge haurà de donar per tancada la investigació i prendre una decisió.

Notícies relacionades

Va ser precisament l’advocat d’Alay, Gonzalo Boye, el que va sol·licitar la recusació del jutge arran de l’entrevista que va concedir a la televisió pública alemanya SWR i els seus comentaris durant l’interrogatori a Víctor Terradellas, el que va ser amic de l’exmandatari català i exresponsable de relacions internacionals de CDC. El lletrat va argumentar que l’entrevista, en la qual el magistrat va explicar una interlocutòria dictada hores abans, és una "pèrdua absoluta d’imparcialitat que, a més, és d’una intensitat com poques vegades s’ha vist", al parlar sobre un cas que està instruint.

La defensa també al·ludia a l’interrogatori de Terradellas fet l’11 de maig del 2022, en el qual, segons els àudios publicats, el jutge es va referir a unes expressions per les quals després va demanar disculpes, com que Puigdemont havia fugit d’Espanya al maleter d’un cotxe (una cosa que ell sempre ha negat i de la qual no hi ha evidències) o la reflexió que fa sobre l’expressió catalana "cagar-se a les calces", que Terradellas va utilitzar en una conversa amb l’exdirigent d’ERC Xavier Vendrell. La Fiscalia Anticorrupció, no obstant, es va oposar a la recusació del jutge. El fiscal va considerar que no es presenta la causa de recusació al·legada per la defensa d’Alay sobre l’"interès directe o indirecte en el plet o causa".