Irregularitats en pandèmia

Ábalos admet que va saber per correus de Koldo dels contractes amb la trama

La UCO apunta a tres alts càrrecs de Transports i Hisenda per haver exercit un paper "clau" o "rellevant" en la xarxa de les mascaretes

L’exministre explica que es va preocupar per les «ombres reputacionals» de l’empresa

Ábalos admet que va saber per correus de Koldo dels contractes amb la trama
3
Es llegeix en minuts
Tono Calleja Flórez
Cristina Gallardo
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

José Luis Ábalos, exministre de Transports, va admetre ahir que l’abril del 2020, una vegada que es van adjudicar, va ser coneixedor dels contractes del seu departament amb Soluciones de Gestión per a l’adquisició de material sanitari i també que va rebre correus del seu llavors assessor, Koldo García, sobre aquests contractes perquè es va preocupar per les "ombres reputacionals" de l’empresa i va exigir que "s’aclarissin". "Només faltaria que no ho sabés", va comentar.

Així ho va explicar en declaracions als passadissos del Congrés al ser preguntat per aquests correus electrònics als quals al·ludeix la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, que investiga la trama. L’exministre es va declarar "impressionat" per les informacions publicades ahir. "Només faltaria que no ho sabés", va dir quan se li va preguntar si estava al corrent llavors dels contractes de Transports amb l’empresa ara investigada.

"Ho reconec tot"

"És clar que era coneixedor a l’abril [del 2020] de la contractació del ministeri. Em van preocupar les notícies que van sortir publicades sobre la reputació de l’empresa i vaig demanar que s’aclarissin. ¿Aquest és el problema?", va preguntar l’ara diputat del Grup Mixt del Congrés. "Ho reconec tot", va remarcar.

"Era coneixedor de la contractació una vegada produïda, entre altres coses, perquè, més enllà que jo ho sabés administrativament, ja s’estava publicant en els mitjans, i lògicament em preocupava la reputació o la imatge d’aquesta societat i, per tant, que sortís a aclarir-ho". Ábalos va explicar que ell sempre ha treballat amb el seu "correu personal" –mai ha utilitzat els "oficials"– i que espera que no es publiqui, perquè això implicaria ficar-se en la seva "intimitat" i l’obligaria a tancar-lo, cosa que li "suposaria molt trasbals".

L’exministre va qualificar de "tremends" els titulars que va veure en les últimes hores sobre aquesta qüestió, també les notícies que apunten a una "relació personal" seva amb el llavors secretari de Ports de l’Estat. "És clar que sí, és que formava part de l’assessoria jurídica del partit i jo era secretari d’organització, és clar que el coneixia perfectament, treballava amb ell, és que és impressionant", va comentar, abans de recalcar que naturalment també tenia relació amb altres alts càrrecs, com el sotssecretari del ministeri.

De fet, va incidir que ja havia "dit mil vegades" que van ser ells els que "van fer la tramitació" del contracte i que la fiscalia "en la seva denúncia diu clarament que està ben feta" i que ningú va posar cap objecció. "I, més enllà que va complir tots els tràmits legals, també és veritat que hi ha un correu [...] en el qual es diu clarament que, de totes les ofertes que van arribar, la més viable era aquesta", va afegir Ábalos.

Informe del 28 de maig

Notícies relacionades

Els agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil consideren que tres alts càrrecs del Govern de Sánchez van exercir un paper "clau" o "rellevant" en la contractació i altres gestions relacionades amb l’empresa Soluciones de Gestión SL, segons especifica un informe de 28 de maig entregat al jutge del cas Koldo, Ismael Moreno. Amb aquesta mercantil els comissionistes Víctor de Aldama i Juan Carlos Cueto van aconseguir un pelotazo d’uns 15 milions d’euros amb la compra de mascaretes per part del Ministeri de Transports, encapçalat per José Luis Ábalos, que havia nomenat assessor un dels presumptes integrants de la xarxa corrupta: el facilitador de la xarxa corrupta Koldo García Izaguirre.

La Policia Judicial assenyala l’actual director general de Pressupostos del Ministeri d’Hisenda, Javier Sánchez Fuentefría, que en el moment de la pandèmia de coronavirus era director general d’Organització i Inspecció del Ministeri de Transports; el sotssecretari de Transports i Mobilitat Sostenible, José Manuel Gómez García, i el director general de Gestió de Persones de l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (ADIF), Michaux Miranda Paniagua.