Negociació

ERC insta el PSC i Junts a moure fitxa per a la mesa del Parlament

Pere Aragonès, Carles Puigdemont y Salvador Illa.

Pere Aragonès, Carles Puigdemont y Salvador Illa.

1
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tots els focus polítics estan aquests dies apuntant a la campanya de les eleccions europees, però a Catalunya hi ha una legislatura pendent de desbloquejar-se i amb més incerteses que certeses a l’horitzó. Ahir ERC va moure fitxa i va instar el PSC i Junts "a prendre la iniciativa" de començar les negociacions per desencallar la composició de la pròxima mesa del Parlament. Així, els republicans se situen a un costat del ring i insten els socialistes i els convergents a emprendre les converses. No obstant, ERC no es descarta del tot per a la primera disputa que hi ha en joc: la presidència del Parlament.

Notícies relacionades

L’encarregada d’explicar la posició d’Esquerra va ser la portaveu del partit, Raquel Sans. El seu raonament és que els ciutadans han col·locat el PSC i Junts en primera i segona posició i que, per tant, els correspon "liderar qualsevol moviment per a la mesa del Parlament". "Hem sabut llegir els resultats que ens envien a l’oposició", va concloure. A més, va recordar que el PSC i Junts han demostrat una sintonia recent, per exemple, per tombar un decret del Govern per regular el lloguer de temporada.

Però si les negociacions entre el PSC i Junts no arriben a bon port, ERC podria tenir un paper decisiu tant per desencallar la mesa del Parlament com la investidura de Salvador Illa. Per posar un exemple clar: ERC podria optar a la presidència del Parlament amb un pacte amb el PSC i Comuns. Per ara, els republicans no volen contemplar aquest escenari, però no l’han descartat. Sans es va limitar a dir que "escoltaran les propostes" que els facin i que "parlar de futuribles seria insensat". Es podria dir que ERC cedeix la iniciativa, però no s’esborra del tot. Fonts republicanes asseguren que fins ara hi han hagut "contactes preliminars", però cap reunió formal.