Revés per al Govern

El Parlament tomba el decret del lloguer de temporada

La regulació deixa de ser vigent després del veto de Junts i l’abstenció del PSC

El Parlament tomba el decret del lloguer de temporada
2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Clatellada per al Govern en funcions a les portes de la campanya de les europees i en plenes negociacions per confeccionar el futur Executiu. El vot del PSC i de Junts en la diputació permanent del Parlament va ser clau ahir per tombar el decret que regulava els lloguers de temporada i d’habitacions, normativa que deixarà d’estar vigent i que tenia per objectiu frenar la "picaresca" d’alguns propietaris per saltar-se els límits de preus. El suport d’ERC, els Comuns i la CUP va ser insuficient davant l’abstenció dels socialistes i el no dels postconvergents, PP, Ciutadans i Vox.

El no de Junts havia sigut prèviament anunciat. De fet, durant la campanya, només els partits a l’esquerra del PSC es van comprometre amb el Sindicat de Llogateres a donar suport a una regulació per especificar que qualsevol lloguer que no sigui vacacional o per a usos recreatius hagi de tenir limitada la renda i dipositar fiança igual que la resta, inclosos pisos d’estudiants o llogats a persones que estiguin en la comunitat per treballar una temporada concreta o per qüestions mèdiques. El Govern d’Aragonès va aprovar per la via d’urgència el 24 d’abril un decret llei que completava el text de la llei d’arrendaments urbans (LAU) amb aquesta finalitat i amb un règim sancionador per als propietaris que no complissin amb la norma

Els socialistes van fonamentar la seva abstenció en el fet que el decret crea "inseguretat jurídica", a més de, segons la diputada Alícia Romero, dissuadir que alguns propietaris posin les seves vivendes en el mercat de lloguer. Tant el PSC com Junts van recriminar al Govern que no hagi treballat abans el decret amb tots els actors implicats i que l’aprovés a les portes de la campanya de les catalanes.

Notícies relacionades

Visiblement molesta es va expressar la consellera de Territori en funcions, Ester Capella, que va defensar que sense la regulació que havia impulsat el Govern "es garanteix l’especulació" en matèria de vivenda i que es pretenia era acabar amb el "frau de llei". La líder dels Comuns en la institució, Jéssica Albiach, per la seva banda, va lamentar especialment el vot del PSC, a qui va advertir que la regulació dels lloguers serà una "condició imprescindible" perquè prosperi un pacte de govern.

I és que aquesta votació enrareix el clima entre ERC, els Comuns i el PSC de cara a explorar un acord per a una eventual investidura de Salvador Illa, però també el dels republicans amb Junts, que reclamen una suma dels independentistes per fer president Carles Puigdemont. Mentre que la CUP va manifestar "sentir vergonya" pel fet que es tombi la normativa, el PP, Vox i Ciutadans van acusar el Govern d’estar "atacant sistemàticament" la propietat privada.