Clatellada parlamentària

Els socis del Govern avisen d’un possible "bloqueig" de la legislatura

Els aliats parlamentaris del PSOE denuncien que estigui intentant recolzar-se en el PP i no dialogui amb ells 

L'Executiu retira la llei del sòl per evitar una nova derrota en 48 hores

Els socis del Govern avisen d’un possible "bloqueig" de la legislatura
4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Paloma Esteban

Segon revés de la setmana per al PSOE. Després de perdre la seva llei contra el proxenetisme, el Govern es va veure obligat a retirar ahir el projecte de llei del sòl per la falta de suports dels seus propis socis, incloent-hi Sumar, i després de constatar que el PP, en qui tenien dipositada la seva confiança una altra vegada, tampoc recolzaria el text. Els aliats parlamentaris de l’Executiu van descarregar tota la responsabilitat d’aquest fracàs en els mateixos socialistes, a qui acusen de no haver negociat la norma prèviament, i avisen que aquesta dinàmica podria portar al bloqueig de la legislatura.

Al cap de pocs minuts de conèixer-se la decisió de l’Executiu de retirar el projecte de llei, cosa bastant inusual, el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, va assenyalar que és "normal" que això passi si no s’asseuen a negociar les normes. "Crec que a hores d’ara és dramàtic que el PSOE no sigui capaç de negociar lleis", va insistir. I no es va quedar aquí. També va avisar els socialistes que la dinàmica de a qui no li agradi que no en mengi "és un mal negoci en política". Com ja va passar en la legislatura passada, Rufián va recordar al Govern que confiar en el PP "és una temeritat".

El PSOE ja va perdre dimarts passat una altra votació amb la seva llei per abolir la prostitució

"A una majoria tan plural i diversa el que ha que fer és cuidar-la i cuidar-la vol dir interlocutar i a partir d’aquesta interlocució i aquest acord es poden assolir acords sòlids", va dir el parlamentari d’EH Bildu Oskar Matute. En aquest sentit, va recordar que va passar el mateix dimarts passat, quan el PSOE va perdre una altra votació amb la seva llei per abolir la prostitució. El diputat abertzale va advertir que aquesta falta de diàleg pot portar a una "dinàmica de política que bloqueja les decisions i que és de suma zero i que impedeix avançar".

ERC, Junts i Podem havien registrat esmenes a la totalitat de la llei, les quals havia de recolzar el PP. Després de la decisió de l’Executiu, la portaveu de Junts, Míriam Nogueras, va remarcar que el PSOE "no té majoria ni a Madrid ni a Catalunya". Per la seva banda, la líder de Podem, Ione Belarra, es va mostrar orgullosa d’haver obligat el Govern a posar fre amb aquesta norma. "Ens n’alegrem moltíssim. És ja la tercera vegada que Podem aconsegueix parar aquesta reforma", va apuntar, reiterant que en la passada legislatura es van oposar en dues ocasions al Consell de Ministres a aquest projecte de llei.

Pressions al PP

Per la seva banda, la ministra d’Habitatge, Isabel Rodríguez, va comparèixer davant de la premsa i va assenyalar que, "els últims sis mesos, no ha sentit cap veu que hagi posat una pega a la norma". "És una norma tècnica amb baix perfil ideològic, enllaçada amb la resta d’instruments per garantir l’accés a la vivenda i incrementar el parc de vivenda assequible", hi va afegir. Rodríguez va lamentar la posició dels populars: "El PP sap de la importància d’aquesta llei i està d’acord que és necessària i bona. A més, és conscient del trencat que li està fent els seus ajuntaments i comunitats i, fins i tot, el sector li ha pregat que la recolzessin. Ha deixat de banda l’interès general, la seva posició de partit d’Estat, per fer la traveta al Govern".

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ja va advertir a Pedro Sánchez durant el debat d’investidura del socialista que l’elecció "del seu Govern impossible" tindria conseqüències: "Quan els seus socis li fallin, no em busqui". És una frase que continua retrunyint a Génova i que forma part de la seva estratègia d’oposició.

La legislació sobre el sòl prenia com a base una norma de l’últim Govern de Rajoy

Però la llei del sòl és particular perquè no només pren com a base una norma de l’últim Executiu de Mariano Rajoy, sinó que és un reclam de la patronal i d’ajuntaments i comunitats autònomes, majoritàriament governades pels populars. Això vol dir que el PP no està exempt de pressions per diferents fronts.

Notícies relacionades

No obstant, en la direcció nacional conservadora no amaguen que aquesta derrota —la segona en només tres dies— implica una clatellada política per a Sánchez molt rellevant, coincidint a sobre amb l’arrencada de la campanya europea: uns comicis que el PP planteja com un plebiscit sobre el president del Govern.

La modificació de la llei del sòl i rehabilitació urbana, aprovada al Consell de Ministres al març, té com a finalitat dotar de seguretat jurídica la planificació urbanística, evitant que els plans generals decaiguin per defectes de forma i siguin declarats nuls.

Temes:

Govern PSOE