L’estratègia dels populars

Feijóo convocarà Sánchez en la comissió d’investigació del Senat

El president del PP acusa el cap de l’Executiu d’utilitzar Palestina i l’Argentina per tapar la "corrupció" que els "amenaça" a ell i la seva dona

Fonts del partit conservador descarten actuar per la via judicial contra Gómez

Feijóo convocarà Sánchez en la comissió d’investigació del Senat
3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Alberto Núñez Feijóo se’n va anar del Congrés ahir insatisfet amb les explicacions de Pedro Sánchez sobre els negocis de la seva dona, Begoña Gómez, i el seu partit va anunciar, passades les sis de la tarda, que convocaran el president del Govern central a la comissió d’investigació del Senat per interrogar-lo per aquest assumpte. La majoria absoluta de què disfruta el PP a la Cambra alta li permet incloure qualsevol compareixent en aquesta comissió creada inicialment per analitzar el cas Koldo, l’escàndol que afecta el PSOE amb la venda de mascaretes. La data està pendent de concretar.

En el debat al Congrés, de més de sis hores i mitja, Feijóo va dir que tant el reconeixement de l’Estat de Palestina anunciat per Sánchez com la "sobreactuació" en el xoc amb l’Argentina són un intent del president del Govern per tapar "els casos de presumpta corrupció que afecten el seu Govern, el seu partit i casa seva". A la tribuna, el líder del PP va mostrar que no afluixarà la pressió a Sánchez pels negocis de la seva dona, encara que la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil no hagi trobat indicis del delicte de tràfic d’influències.

Feijóo no entén que Sánchez sustenti la defensa de la seva dona en el mantra que és víctima de la "màquina del fang", perquè veu el dirigent socialista com una veritable "fàbrica de notícies falses".

"Autor de la notícia falsa i el fang"

Ho va dir després de recordar que el cap de l’Executiu havia dit que no faria recaure la governabilitat en els independentistes ni hi hauria amnistia del procés. "¡És vostè, l’autor de la notícia falsa i el fang a Espanya!", va dir entre aplaudiments.

Una part important de la primera intervenció de Feijóo i de la seva rèplica es va centrar en el cas de Gómez. La rèplica, que havia de durar set minuts, es va allargar durant 12 i va incloure una queixa del dirigent conservador. En el minut 11, Feijóo va criticar a Sánchez que estigués demanant a la presidenta del Congrés, Francina Armengol (PSOE), que li tragués la paraula ja. El cap de l’Executiu va negar que ho hagués fet. Al vídeo no queda clar quina frase pronuncia en el seu escó.

"Com més temps passi sense donar informació que li demanen els ciutadans per la corrupció que l’amenaça, més evident fa que vulgui amagar-la", va afirmar la primera vegada que va pujar a la tribuna. El cap de l’oposició considera que Sánchez va utilitzar la compareixença d’ahir per barrejar-ho "tot per no haver de parlar de res", tampoc del cas Koldo sobre les compres de mascaretes durant la pandèmia. Feijóo va preguntar al president del Govern una cosa que, com va recordar, Sánchez no ha respost als periodistes aquests dies: "¿Sabia que [la seva dona] recomanava empreses contractistes del seu Govern?". El polític gallec es referia a les cartes que Gómez va firmar, el juliol del 2020, com a codirectora d’una càtedra a la Universitat Complutense en favor d’una empresa de Carlos Barrabés, que va acabar rebent les ajudes públiques que sol·licitava a l’entitat Red.es, del Ministeri d’Economia.

Notícies relacionades

El conservador es va respondre que no sap si és "legal o no" enviar les cartes i que això ho haurà de decidir el jutge del cas (que ja té en el seu poder l’informe de la UCO que havia encarregat). "Però sí li puc dir amb tota convicció que això no pot fer-se, que està malament, no és ètic ni és estètic", va dir.

Feijóo va avisar Sánchez que, si la sessió acabava sense veure resolts els seus dubtes sobre els negocis de la seva dona (com així va ser, segons el PP), el convocaria al Senat, un anunci que va arribar hores més tard. En tot cas, el president del Govern ja havia dit en la seva primera intervenció al Congrés al matí que estava disposat a acudir a la Cambra alta. Tant ell com la seva dona, va dir Sánchez. No obstant, malgrat l’ambigüitat utilitzada aquestes setmanes amb Gómez, ahir fonts oficials del partit van remarcar que és a ell a qui consideren responsable de la situació i també van descartar actuar per la via judicial contra Gómez.

Temes:

Govern Argentina