Escenes de la Generalitat

2
Es llegeix en minuts
Escenes de la Generalitat

José Luis Roca

Ja és ben habitual que després d’unes eleccions els perdedors es presentin com a guanyadors especialment per dificultar que els qui realment han guanyat arribin al poder. Fa temps que en la política catalana no es practica el fair play. Ha succeït amb la votació de diumenge passat i va expandint-se amb rebombori, pluges i descàrregues elèctriques. Tots han guanyat, ningú ha perdut. Excepte entre els votants més atents a l’excepcionalitat catalana, la perplexitat es contagia. S’aixeca el teló i no hi ha ningú.

En tota escenografia, la il·luminació és fonamental. Per això Maura demanava llum i taquígrafs per a la vida pública. Aleshores els fake eren molt rudimentaris però els trucs eren els mateixos, les bambolines, l’equívoc, apujar i abaixar el teló, de la comèdia d’equívocs a l’escenografia virtual d’un concert de hip-hop. Part del públic es demana què pot donar Salvador Illa a ERC a fi de tenir el seu suport d’investidura. Altres espectadors voldrien saber quines exigències pot fer Carles Puigdemont a Pedro Sánchez. Per a l’escenari de la Generalitat, els dos obstacles d’Illa poden ser Puigdemont i Sánchez.

Tret que Sánchez estigui disposat a un remake de la fotografia del secretari d’organització del PSOE i Puigdemont en un ambigú de Brussel·les, l’actual buit de poder a la Generalitat no l’ocuparà l’home que va fugir d’Espanya per no assumir les responsabilitats davant la justícia. Entrarien en pausa l’aventurisme de Puigdemont i la unilateralitat enfrontada a l’ordre constitucional.

Junts i ERC han competit pel populisme de separació encara que pretenguin que el nacionalisme català és més europeista que l’Espanya que espolia Catalunya. És una qüestió d’identitat suprema i particularista. Difícilment es pot negar l’existència d’identitats però una altra cosa són les polítiques identitàries que amb els successius presidents de la Generalitat han prevalgut sobre el deure de governar per a tots els ciutadans de Catalunya. El procés ha frustrat les expectatives il·lusòries que va generar sense fer el càlcul de la fatiga i la decepció que podien provocar.

Com una qüestió accessòria, queda ja per a la sessió de mitjanit anar posant a punt les institucions, deslliurar-les de la hiperinflació partidista, de la inèrcia del curt termini i la permanència dels estereotips identitaris. Ara es tracta de serveis sanitaris, escola d’excel·lència, trens, plans hidràulics, inversió estrangera.

Notícies relacionades

Però els tramoistes i no els actors són els qui acaparen l’escenari. No interessa massa si el nou Parlament serà o no més vital i versemblant ni quines reformes poden iniciar-se des de la Generalitat. Segueix al marge del bloc mediàtic processista l’opinió dels qui han votat una altra cosa o s’han abstingut.

És decisiu que l’àrea metropolitana de Barcelona s’hagi expressat amb tanta claredat encara que farà falta un temps per saber qui governarà a Catalunya. Tot el que pugui passar en l’intermedi depèn de si s’opta per la reestrena o per contractar un nou càsting.