El PP recula i no elevarà al TC el xoc entre Congrés i Senat per l’amnistia

Els populars veten la llei i la tornen a la Cambra baixa, on els socis de la investidura l’aprovaran definitivament / El nou debat parlamentari podria tenir lloc el 30 de maig.

El PP recula i no elevarà al TC el xoc entre Congrés i Senat per l’amnistia

MIGUEL ÁNGEL RODRÍGUEZ

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Gir de 180 graus en l’estratègia del PP. Després d’iniciar fa més d’un mes un conflicte de competències entre el Congrés i el Senat a compte de l’amnistia, els populars han decidit fer marxa enrere i no elevar el xoc al Tribunal Constitucional. La decisió de deixar sense efecte un dels seus principals atacs a la mesura de gràcia, denunciant que era una "reforma encoberta de la Constitució", es va produir el mateix dia que van vetar l’amnistia a la Cambra alta, tornant-la al Congrés per a la seva aprovació final, i després que les formacions independentistes perdessin diumenge la seva majoria absoluta al Parlament davant una victòria clara del PSC.

Els conservadors justifiquen aquest gir al·legant que la Mesa del Congrés, l’òrgan que va rebutjar la petició del Senat de retirar l’amnistia, no té competències per respondre i que hauria d’haver sigut el ple de la Cambra baixa qui es pronunciés. Els populars afirmen que aquest "incompliment del pressupost processal" està "entorpint l’exercici per part del Senat del seu dret a plantejar el conflicte". I, segons diuen, això els obliga a aprovar una iniciativa que farà caure el conflicte que van aprovar a l’abril.

"Se suspèn i, en conseqüència, es deixa sense efecte l’acord del ple del Senat del 10 d’abril, relatiu al plantejament del conflicte d’atribucions", assenyala el text que el PP recolzarà amb la seva majoria absoluta en un ple extraordinari demà –últim dia del termini per elevar el conflicte al TC–que va ser convocat ahir. Tot seguit, apunten que aquesta decisió es deu que l’amnistia va finalitzar ahir el seu pas pel Senat i reiteren que "la Mesa del Congrés no ha complert, no obstant, amb la seva obligació de sotmetre al ple el requeriment previ" que va impulsar el Senat.

Tot i així, en el mateix text que van registrar, els conservadors admeten que existeix un precedent en el qual el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el 1985, va iniciar un conflicte competencial amb el Congrés i va ser la Mesa de la Cambra baixa qui va respondre, "amb la qual cosa el Constitucional es va donar per satisfet". Malgrat admetre l’existència d’aquest cas, el PP considera que "aquest precedent no té validesa com a referència per a casos futurs". Tot això segons la seva interpretació.

El portaveu del PSOE, Juan Espadas, va denunciar que l’únic objectiu del PP és evitar la clatellada que li donaria el Tribunal Constitucional si elevés el conflicte. En aquest sentit, va assegurar que els conservadors pretenen escudar-se en la resposta de la Mesa per no admetre el seu error. Cap dirigent conservador va voler donar explicacions públiques sobre l’assumpte.

Minuts després d’anunciar aquest moviment, els populars van rebutjar la mesura de gràcia en el ple del Senat. Van ser 149 vots en contra –els del PP, més 3 de Vox, un d’UPN i un altre d’Agrupació d’El Hierro– que ahir van servir per vetar la llei d’amnistia, però que, alhora, deixen la norma més a prop que s’aprovi. El text es torna al Congrés, on una majoria absoluta de PSOE, Sumar, ERC, Junts, EH Bildu, PNB, Podem i BNG podrà aixecar el veto i aprovar la llei definitivament. Segons fonts de la presidència del Congrés, aquest debat podria produir-se el dia 30.

"Contundent victòria"

Notícies relacionades

En el debat d’ahir, la portaveu del PP, Alicia García, va repetir els arguments dels últims mesos, denunciant que l’amnistia només és "una operació mercantil entre polítics per comprar vots". A més, va avisar que després de les eleccions catalanes, Pedro Sánchez depèn més de l’independentisme, ja que el suport d’ERC és indispensable perquè Illa es converteixi en president: "Aquesta amnistia és un pagament més d’aquest deute i no serà l’últim, ¿per quan el referèndum d’autodeterminació?".

Els socialistes no ho veuen així. El portaveu del PSOE Toni Magdaleno va defensar que la "contundent victòria" del PSC deixa clar que "els catalans convaliden l’aposta de Sánchez per la convivència i la reconciliació" i que els catalans "han girat pàgina al procés".