La tornada de l’expresident

La primera sessió d’investidura es preveu per al 25 de juny. Puigdemont manté que tornarà a Catalunya per assistir ja al primer debat.

Carles Puigdemont durante su intervención en Argelers

Carles Puigdemont durante su intervención en Argelers / Gemma Tubert / ACN

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La publicació al Butlletí Oficial de l’Estat de la proposició de llei d’amnistia suposarà la retirada pràcticament automàtica de l’ordre de detenció que Carles Puigdemont té en vigor, cosa que li permetrà tornar a Catalunya sense temor de ser detingut.

Amb els resultats a la mà, Puigdemont manté que tornarà a Catalunya per assistir ja al primer debat d’investidura. És a dir, a finals de juny, sigui o no el candidat a la presidència, una cosa que haurà de decidir la presidència del Parlament que s’esculli abans del dia 10 de juny. Des de Junts no descarten una espècie de "detenció tècnica", o almenys que la policia li faci entrega d’alguna notificació judicial, una vegada Puigdemont travessi la frontera. No obstant, creuen que es tractaria simplement d’un cop d’autoritat i que no tindria cap tipus de recorregut.

Fonts del Tribunal Suprem assenyalen a EL PERIÓDICO que la impossibilitat de decretar una mesura de presó, una vegada en vigor l’exoneració de qualsevol acte relacionat amb el procés, queda descartada per la mateixa naturalesa de les mesures cautelars, perquè fa inviable que pugui decretar-se en relació amb uns fets que han sigut amnistiats. Al marge del previst en la mateixa llei aprovada pel Congrés, cap jutge enviaria a presó algú per uns fets que poden ser amnistiats.

Els procediments oberts

En qualsevol cas, la retirada de les ordres de detenció no evita que, amb el text definitiu de la llei a la mà, els tribunals comprovin si realment afecta els dos procediments que l’expresident té oberts: el relatiu al referèndum de l’1-O, en el qual està declarat en rebel·lia, des que se’n va anar a Waterloo, i el de Tsunami Democràtic, en el qual de moment, atesa la seva condició d’aforat se li ha donat la possibilitat de declarar per videoconferència de manera voluntària entre el 17 i el 21 de juny.

Notícies relacionades

En el primer, com que ja es va celebrar judici i es va condemnar als líders del procés que no van fugir de la justícia, el procediment instruït pel jutge Pablo Llarena només espera que Puigdemont presti declaració indagatòria. Amb l’amnistia, el magistrat anul·larà l’ordre de detenció que hi havia en contra seu i elevarà a la Sala Segona la causa perquè procedeixi a arxivar-la.

Amb independència de la impossibilitat d’adoptar mesures cautelars contra el candidat de Junts, la decisió sobre com afecta la llei d’amnistia al seu procediment estarà en mans dels dos instructors, dels tres magistrats que constitueixen la Sala d’Apel·lació (que canvien en cada un dels procediments) i dels set que van acceptar obrir l’última causa.