ERC dilueix el veto al PSC i fixa les línies vermelles del referèndum i el finançament

Aragonès ja no descarta els socialistes com a socis però clarifica les condicions per pactar / El president reivindica la seva estratègia en el procés

ERC dilueix el veto al PSC i fixa les línies vermelles del referèndum i el finançament
1
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president Pere Aragonès va començar fa unes setmanes la precampanya de les eleccions catalanes descartant un pacte postelectoral amb el PSC i fiant totes les seves opcions d’arribar a acords a Junts, la CUP i els Comuns. Però la fragmentació política que auguren les enquestes l’ha fet modular en els últims dies aquest veto als socialistes. Ahir, primer dia de la campanya, Aragonès va diluir definitivament aquest rebuig inicial del PSC tan taxatiu, però va fixar les "línies vermelles" que tindrà el seu partit per arribar a pactes postelectorals després de les eleccions del 12 de maig. Seran tres: "Avançar en la negociació del conflicte polític per establir les bases d’un referèndum, el finançament singular i un reforç de l’Estat del benestar".

El veto inicial del candidat d’ERC als socialistes era, en el fons, contraproduent per als seus interessos. Primer, perquè podria necessitar el PSC per tornar a ser investit president. Segon, perquè els escons d’ERC poden ser decisius per a la investidura d’un altre candidat, per exemple Salvador Illa, i podria fer-los valer per aconseguir contrapartides importants.

Canvi en l’enfocament

Notícies relacionades

És per això que els republicans han anat modificant el seu discurs sobre els pactes fins a canviar l’enfocament de la qüestió: ja no parlen tant d’amb qui pactar, sinó de les condicions per fer-ho. Això sí, sempre mirant de fixar el marc mental que serà ERC qui opti a la presidència, tot i que les enquestes no ho tinguin tan clar.

Posar com a línies vermelles el referèndum, el finançament i el reforç de l’Estat del benestar permet a Aragonès combinar assumptes que tenen a veure amb el procés i, per tant, apel·lar al votant independentista, però també assumptes que no hi tenen res a veure, cosa que li permet mirar de captar vots menys motivats per la qüestió sobiranista. "Són les nostres tres línies vermelles. Nosaltres aspirem a liderar i arrossegar a tothom", va acabar dient.