Els comicis del 9 de juny

El PSOE oficialitza la candidatura de Ribera per a les europees

La cúpula socialista defensa el perfil de la vicepresidenta tercera del Govern central per seguir amb l’agenda verda des de Brussel·les

Els socialistes buscaven una candidatura amb capacitat de confrontar amb el PP

El PSOE oficialitza la candidatura de Ribera per a les europees

Iván Gil

2
Es llegeix en minuts

L’executiva del PSOE ha proposat la vicepresidenta tercera de Transició Ecològica, Teresa Ribera, per encapçalar la candidatura a les eleccions europees. El president del Govern central, Pedro Sánchez, va lloar el seu perfil verd i la seva capacitat per arribar a consensos per impulsar la seva candidatura, després de descartar-se la repetició de Josep Borrell.

"Si alguna cosa ha demostrat és que totes les propostes en matèria de canvi climàtic i política energètica que ha fet a escala nacional i europea han tirat endavant i han sigut bones", va argumentar la setmana passada per destacar la solució ibèrica per a la reforma del mercat elèctric. Així mateix, va posar en valor el seu compromís en la lluita contra el canvi climàtic i la va situar com un "referent" amb les "capacitats per poder aconseguir tot el que ella es proposi".

¿Aspirant a comissària?

L’objectiu del Govern central és que Ribera ocupi un càrrec de comissària relacionat amb l’energia o el medi ambient al pròxim Executiu europeu, si bé per ocupar aquest càrrec no cal presentar-se a les llistes electorals. Mentrestant, podrà continuar al Govern perquè no serà fins a la tardor, quan finalitzi el mandat de l’actual Comissió Europea, quan es repartiran els grans llocs.

Els socialistes celebraran un comitè federal aquest dissabte amb l’objectiu de ratificar la candidatura. Demà tindrà lloc el comitè de llistes, en què es proposarà la resta de noms que acompanyaran Ribera, a partir de les propostes elevades des de les diferents federacions.

A la direcció federal defensen que, amb aquesta candidatura, Ribera "continuarà frenant les temptacions retardistes o el rebuig de l’agenda verda per part de la dreta, defensant la màxima ambició i la justícia social en les polítiques climàtiques i el desenvolupament d’energies renovables com a motors de l’èxit de la Unió Europea, així com el que ha de regir el nou pacte per a la competitivitat industrial a la Unió". D’altra banda, lloen el seu perfil per ser capaç d’aconseguir consensos, "fins i tot amb el Partit Popular i malgrat la incomoditat d’alguns dels seus líders més significatius". Com a exemple, enumeren els pactes amb Andalusia per Doñana o amb la comunitat de Múrcia pel mar Menor.

Després de setmanes assegurant que assumiria el paper que li demanés el seu partit, Ribera va recollir el guant com "un honor" i va reconèixer la feina feta pel seu predecessor, Josep Borrell. "Volem més Europa, més justa i solidària, més social, verda i feminista. Sabem que aquesta és l’agenda que garanteix progrés i benestar", va assenyalar a través de la xarxa social X.

Notícies relacionades

Els socialistes buscaven un candidat amb capacitat de confrontar amb el PP, al donar per descomptat que enfocarà la campanya com un plebiscit. Una mena de segona volta de les generals, coincidint la campanya amb l’aprovació definitiva de l’amnistia, amb l’objectiu que les urnes censurin els pactes amb els independentistes i reforcin l’estratègia d’oposició d’Alberto Núñez Feijóo. Els comicis europeus, tradicionalment amb menys participació, solen castigar els partits al Govern.

Dels resultats de les eleccions europees també depèn com s’encararà el procés de renovació territorial al PSOE i les dates d’un congrés federal. La debilitat electoral és sinònim de debilitat orgànica i Sánchez és el primer que vol accelerar el relleu generacional al partit. La intenció és abordar després de les europees aquests conclaves, amb una àmplia renovació que es naturalitza com a part d’un "cicle vital complert".