Programa electoral

El PSC defensa "transformar" Espanya en un Estat federal

Els socialistes aposten per una "desconcentració del poder judicial" que permeti a les autonomies elegir els jutges

1
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El PSC va fer públic ahir el programa electoral amb què es presenta al 12M. El projecte que està disposat a impulsar Salvador Illa té com a marc més autogovern i nou finançament dins dels marges de l’Estatut vigent.

Illa desempolsega el concepte de l’Espanya federal amb l’objectiu de desactivar l’auge independentista i articular l’Espanya plurinacional que encapçala Pedro Sánchez. El programa recull l’impuls de la "transformació progressiva de l’Estat de les autonomies en un Estat federal" i recupera l’horitzó de la reforma federal de la Constitució. Per a això, defensa una "desconcentració del poder judicial" que permeti a les autonomies elegir jutges i magistrats, així com potenciar el "govern compartit" dotant els territoris de més protagonisme en la presa de decisions estatals.

La "hisenda federal" és a la base del model de finançament que encapçala el PSC, que posa negre sobre blanc la seva aposta per crear el consorci tributari compartit entre la Generalitat i l’Estat que té l’aval de l’Estatut. Aquest òrgan pretén que "recapti i gestioni tots els impostos" que es generin a Catalunya. La proposta es queda curta per als independentistes, però Illa sap que no tots els barons socialistes la veuen amb bons ulls.

Sistema de finançament

Notícies relacionades

El principi d’ordinalitat queda també explicitat, així com posar fi al dúmping fiscal fixant per a totes les autonomies uns límits. A més, el partit s’ha compromès a posar fil a l’agulla per renovar el sistema de finançament durant els 100 primers dies del Govern.

El PSC esquiva fer referència al "trilingüisme" a les escoles, sabent que es tracta d’un concepte de Ciutadans. La fórmula per esquivar-lo és posar èmfasi en la necessitat d’"impulsar" l’anglès. Sense embuts, recupera la inversió de 1.704 milions d’euros per ampliar l’aeroport del Prat i convertir-lo en un "hub internacional". A més, té el propòsit d’incorporar 570 mossos cada any durant la legislatura perquè el cos tingui 22.000 agents el 2028. I aposta per la creació d’una unitat especial per fer front a les màfies, la multireincidència i les ocupacions il·legals.El PSC, a més, promet que el primer decret que aprovarà és el de la inversió de 3.500 milions contra la sequera fins a l’any 2030.