Una investigació

Proposta de sanció a la fiscal García Cerdá per desobediència

El promotor de l’acció disciplinària, Manuel Moix, tanca l’expedient contra la fiscal que portava el cas del bufet de Cristóbal Montoro per ordenar una diligència que no es va poder provar.

Proposta de  sanció a la fiscal García Cerdá  per desobediència

D’ernesto ekaizer

3
Es llegeix en minuts
Ernesto Ekaizer
Ernesto Ekaizer

Escritor i periodista.

ver +

Mil euros. ¿The end? El promotor de l’acció disciplinària del ministeri fiscal, Manuel Moix, ha finalitzat el seu plec de càrrecs contra la fiscal Carmen García Cerdá, integrant de la Fiscalia Anticorrupció, en què proposa una sanció de 1.000 euros per desobeir el seu cap, el fiscal en cap de la Fiscalia Anticorrupció, Alejandro Luzón, en les diligències d’investigació de l’antic bufet de Cristóbal Montoro, Equipo Económico, un procediment que porta actualment el jutge Rubén Rus Vela, titular del Jutjat d’Instrucció número 2 de Tarragona.

Moix va rebutjar abstenir-se, com demanava García Cerdá arran d’un enfrontament que van mantenir el 2017, amb motiu de l’entrada i registre al Canal d’Isabel II per investigar el llavors president de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, una diligència a què Moix, nomenat en aquelles dates fiscal Anticorrupció, es va oposar. El fiscal General de l’Estat, Álvaro García, va recolzar l’argument de Moix que no existia raó per abstenir-se.

Carmen García Cerdá, acompanyada d’un lletrat, va prestar declaració davant Moix i va negar haver desobeït el seu cap Luzón, en el sentit d’haver ordenant alguna diligència en el procediment en què no tenia potestat per a això. Luzón va posar en coneixement de la fiscal en cap d’Inspecció Fiscal, María Antonia Sainz Gaite, els fets, que van acabar en l’esfera del promotor de l’acció disciplinària, un càrrec creat el 2022 i en el qual el fiscal general de l’Estat, García, va proposar el novembre de l’any esmentat al Consell Fiscal el nomenament de Moix.

La prohibició va ser el resultat de diferències entre García Cerdá i Luzón, que es van saldar a favor del segon en una junta de fiscals de la Fiscalia Anticorrupció celebrada el setembre del 2023. El cas de Montoro-Equipo Económico porta sota secret sumarial gairebé cinc anys i ha provat ser un procediment d’alt voltatge polític, perquè es refereix a les relacions de l’esmentat bufet amb Montoro i informacions sobre personalitats públiques rellevants.

Després que la majoria de la junta de fiscals recolzessin Luzón –amb diversos vots a favor de García Cerdá i almenys un vot particular de la fiscal Concha Sabadell–, el fiscal en cap va prohibir a la fiscal continuar fent diligències sobre una part dels procediments que es porten al jutjat de Tarragona, en particular el cas d’Equipo Económico, que va quedar a càrrec del número dos d’Anticorrupció, Antonio Romeral.

A orelles del fiscal Luzón va arribar la informació que García Cerdá havia donat, presumptament, instruccions a un integrant dels Mossos d’Esquadra que participen en les diligències i sobre les quals tenia vedat intervenir després de la junta esmentada de fiscals de setembre passat.

Fets negats

Amb tot, García Cerdá ha negat els fets quan va ser interrogada per Moix. La seva conversa amb el mosso en qüestió ni hauria sigut iniciativa seva ni va impartir cap instrucció. I, en qualsevol cas, la conversa afectava la part del procediment que segueix sota la seva intervenció. Tampoc el membre dels Mossos que actua en qualitat de policia judicial va confirmar la versió que García Cerdá li hagués donat instruccions en la conversa verbal mantinguda.

Notícies relacionades

L’Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal (EOMF) estableix en els articles 61 i 66 les faltes en les quals poden incórrer els membres de la carrera en l’exercici de les seves funcions. Les faltes greus, com la que s’imputa a García Cerdá –desobeir el seu superior jeràrquic– se sancionen "amb multes de 300 euros a 3.000 euros" (article 66.2). García Cerdá té encara termini per presentar el seu plec de descàrrec abans que adopti la decisió el fiscal general de l’Estat.

En tot cas, les amenaces que es van airejar al començament del procediment de sancionar García Cerdá per una falta "molt greu", amb una possible suspensió, trasllat forçós o separació del càrrec s’han quedat en la multa, que podrà ser recorreguda, en cas que el fiscal general de l’Estat mantingui el criteri de Moix, per la via contenciosa administrativa.