La candidatura morada

Els Comuns plantegen classes extraescolars culturals gratis

Albiach assegura que la seva formació és la "més oberta i transparent" amb la seva política de pactes postelectorals

La candidata de los Comuns al 12-M, Jéssica Albiach, este domingo.

La candidata de los Comuns al 12-M, Jéssica Albiach, este domingo. / Kike Rincón / Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Si els Comuns entren al Govern a partir del 12 de maig, habilitaran en totes les escoles catalanes extraescolars gratuïtes vinculades a disciplines artístiques i culturals. Així ho va prometre ahir la seva candidata a les eleccions, Jéssica Albiach, en un esmorzar organitzat pel Nueva Economía Fórum. La formació morada va fer pública la seva proposta per crear una "llei de drets culturals" per augmentar el pressupost dels museus públics i obrir noves biblioteques.

Albiach pretén fer del "dret a la cultura" un dels seus cavalls de batalla per captar el vot. Reforçar la cultura "és urgent per a la indústria i la ciutadania", va emfatitzar. La candidata dels Comuns va advocar per augmentar el pressupost per a partides vinculades a la cultura i destinar-los el 2024 el 2% del pressupost de la Generalitat, una cosa que estava compromesa per al 2025.

Albiach calcula que el Govern destina avui 158 euros per català a qüestions culturals, davant els 220 de mitjana a la Unió Europea. La Generalitat dedica 578,5 milions d’euros a la conselleria de Cultura i ella apunta a 1.200 milions, cosa que garantiria "que qualsevol infant tingui accés a extraescolars de disciplines artístiques", va afirmar.

La candidata va instar a combatre els alts "nivells de precarietat" del sector de la cultura, que són, als seus ulls, "inacceptables", i va citar com a aval la complicitat existent amb el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, que va recordar que ha sigut el primer ministre que ha visitat l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

Notícies relacionades

Sobre la salut del català i el seu ús quotidià, Albiach va reconèixer que està en "retrocés" i va oferir "els recursos per al seu reforç", en el marc d’acords amplis amb la resta de forces catalanistes, i treure’l "de la lògica electoralista".

Albiach es va obrir a reclamar una hipotètica cartera de Cultura si l’aritmètica parlamentària posterior al 12 de maig requereix els seus suports. En aquest sentit, la candidata dels Comuns va criticar el PSC per la seva opacitat. "No saber amb qui pactarà el senyor [Salvador Illa] que va al davant a les enquestes és un problema", va afirmar. Així com a ERC per utilitzar la negociació pressupostària i el posterior avançament electoral per a finalitats partidistes. "Aragonès volia anar a eleccions sí o sí, tingués o no pressupostos", va afirmar..