El PSC creu que l’examen a Illa pel cas Koldo no perjudicarà la seva campanya

Qui va ser ministre de Sanitat compareix aquesta setmana al Congrés i al Senat per donar compte de la gestió de la compra de mascaretes

El PSC creu que l’examen a Illa pel cas Koldo no perjudicarà la seva campanya

SARA GONZÁLEZ

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El PSC comença la setmana en què arrenca oficialment la campanya a Catalunya amb les dues compareixences del seu candidat, Salvador Illa, al Congrés i al Senat pel cas Koldo. Els socialistes catalans, que lideren totes les enquestes, asseguren no témer aquesta coincidència en el calendari i estan convençuts que la trama de les mascaretes i la concessió de l’amnistia no tindrà "cap impacte" en les seves expectatives electorals. Des de fa setmanes l’equip del candidat i exministre de Sanitat s’arremanga perquè així sigui, malgrat que són conscients que hi ha imponderables que no es poden preveure.

"Estic tranquil, que surti el que hagi de sortir", ha insistit Illa des que va esclatar una polèmica que defensa que no té res a veure amb la seva gestió. El seu pla és explicar-se durant aquests dos dies per, després, donar per tancat l’assumpte i centrar-se en el duel per arribar a la presidència de la Generalitat, una fita que el PSC considera que té més a prop que mai en els últims anys.

El partit descarta que puguin transcendir novetats en l’àmbit judicial que l’afectin de cara a les urnes i trunquin aquest objectiu, a més d’estar convençut que les coordenades que marcaran el vot dels catalans tindran més a veure amb la governabilitat que no amb el conflicte territorial que agiten els independentistes o amb la presumpta trama de cobrament de comissions per venda de mascaretes.

El focus dels seus rivals polítics

El líder del PSC té ben planificat el guió de les compareixences perquè és el mateix fil argumental que ha anat desplegant en els últims dos mesos.

Ha defensat que mentre ell era ministre de Sanitat no es va firmar cap contracte amb l’empresa de Koldo García i, de fet, fonts socialistes expliquen que va demanar una revisió de les adjudicacions quan la trama va sortir a la llum pública per assegurar-se’n. No obstant, davant el risc que els seus rivals posin el focus en l’assumpte, el líder del PSC ja ha deixat caure que hi ha qui des del primer dia de la pandèmia "intenta enfangar" la seva figura.

Ho diu amb referència al PP, que l’ha citat a la Cambra alta a escasses hores que comenci oficialment la campanya catalana; però també a Junts, a qui dies enrere va assenyalar per mirar d’enterbolir la competició electoral a costa de la seva etapa com a exministre gestionant l’excepcionalitat de la pandèmia. "Que busquin el que vulguin, que donaré les explicacions que hagi de donar", va dir llavors.

Mirant de treure ferro a les dues compareixences, Illa afirma que s’explicarà de la mateixa manera que ho va fer "fins a més de 20 vegades" mentre el virus feia estralls a escala mundial, recordarà que les compres que va fer Sanitat estan publicades al portal de transparència, que hi havia una unitat centralitzada dedicada a filtrar les ofertes que es rebien, que ha reconegut que eren moltes en un context d’"excepcionalitat" en el qual la prioritat era tenir el material per poder fer front a la pandèmia.

A més, assegura que es van donar explicacions de tot el material que, malgrat haver sigut adquirit, no va arribar en plena competició mundial per aconseguir mascaretes, tests o equips de protecció.

"Ni jo ni ningú dels meus equips hem comès cap irregularitat", ha assegurat en tot moment des que la trama de les mascaretes es va fer pública.

Sense tractes amb Koldo García

A Koldo García, admet, el coneixia per ser la persona de confiança del llavors ministre José Luis Ábalos, però manté que no va fer tractes amb ell. Malgrat que fa una acèrrima defensa que moltes persones van donar "el millor" d’elles mateixes en una situació d’emergència i la majoria dels que es van oferir a ajudar ho van fer "amb bona voluntat i a cost zero", afegeix que també va aflorar "la pitjor part" en plena emergència, la d’"aprofitats" sobre els quals demana que caigui "tot el pes de la llei".

¿I l’amnistia?

Notícies relacionades

En el congrés hi havia dirigents que no amagaven el temor que l’ombra es fes més llarga, l’angoixa s’ha anat mitigant.

Això mateix ha passat també amb l’amnistia, malgrat que una part de l’electorat d’Illa no la subscriu amb entusiasme. De fet, la lectura que fan al carrer de Pallars és que els mateixos que podrien desmobilitzar-se per l’oblit penal que podria facilitar el retorn de Carles Puigdemont seran els que recorreran al vot útil per mirar d’impedir que el candidat de Junts sigui president, sabent que l’únic candidat no independentista amb opcions de liderar el Govern és el del PSC.