Camí de les urnes

El PSOE confia en una coalició amb el PNB i no veu riscos per al Govern

Els socialistes asseguren que, a diferència dels comicis catalans, la convocatòria a Euskadi no condicionarà la governabilitat a Espanya

El PSOE confia en una coalició amb el PNB i no veu riscos per al Govern

JUAN RUIZ SiERRA

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Les eleccions basques d’aquest diumenge tenen, sobre el paper, diversos ingredients que poden alterar la governabilitat a Espanya. Els dos partits que es disputen el primer lloc, el PNB i EH Bildu, són aliats parlamentaris de l’Executiu central i han de seguir sent-ho perquè aquest pugui aprovar les seves iniciatives. El soci majoritari en la coalició de la Moncloa, el PSOE, va deixar clar que només contempla pactar a Euskadi amb un d’aquests: els nacionalistes bascos. El minoritari, Sumar, s’exposa a no aconseguir cap representació al parlament autonòmic, i aprofundir en la seva creixent debilitat. I no obstant, tots els dirigents socialistes consultats assenyalen que aquests comicis, a diferència dels catalans del pròxim 12 de maig, gairebé no representen riscos per a Pedro Sánchez.

Sigui quin sigui el resultat al País Basc, tant Bildu com el PNB han deixat clara la seva disposició a mantenir el diàleg amb el president del Govern. Els abertzales han sabut aprofitar el seu suport a gairebé totes les iniciatives de l’Executiu central: el seu enlairament a Euskadi ha corregut en paral·lel als seus pactes a Madrid. Els jetzales porten vuit anys governant de la mà del PSE i aspiren a fer-ho quatre anys més, un propòsit compartit pels socialistes, que a través del seu candidat, Eneko Andueza (una cara nova, com gairebé totes en aquesta cita), rebutgen de ple un acord així amb Bildu. Més encara després de la polèmica de l’última setmana, amb el cap de llista dels abertzales, Pello Otxandiano, evitant qualificar ETA de "banda terrorista".