Podem i Sumar pugnen per aconseguir representació parlamentària

Podem i Sumar pugnen per aconseguir representació parlamentària

Javier Zorrilla / EFE

1
Es llegeix en minuts
Ana Cabanillas

No hi ha certeses per a Sumar, i menys encara per a Podem, en les eleccions basques de demà. L’espai a l’esquerra del PSOE, que el 2020 va aconseguir sis escons, lluita ara per entrar al Parlament basc i assegurar el seu futur polític a Euskadi, després de fracturar-se en dues paperetes diferents.

L’escenari no és senzill. A la penalització que suposa la divisió en termes electorals, s’uneix l’importantíssim auge d’EH Bildu, que en els últims anys ha virat el seu discurs cap a temes socials i ha aconseguit el vot d’una part important de l’electorat d’esquerres no necessàriament sobiranista. Un escenari que té certs paral·lelismes amb l’efecte Ana Pontón, que va portar el BNG a arrasar en les eleccions gallegues i va portar al fracàs total de l’esquerra no nacionalista. En aquesta ocasió, les dues forces assumeixen que és el seu últim examen amb les urnes.

A l’inici de la campanya basca, les enquestes concedien a Sumar entre zero i dos escons i a Podem, entre zero i un. Però en els últims dies, les opcions semblaven haver-se reduït, i algunes enquestes –com la de 40db– arribaven a deixar fora del Parlament les dues forces, davant un fulgurant EH Bildu.

Notícies relacionades

En paral·lel, algunes enquestes han detectat un altre fenomen: Podem sembla retallar distàncies a Sumar –una cosa que també passa a nivell nacional. En l’últim CIS, els morats tenien una millor puntuació en intenció directa de vot (1,9%) que Sumar (1,4%), tot i que després de la cuina tots dos quedaven igualats, amb poc més del 3% del vot. Tot i així, i malgrat la cautela de les dues forces, a Sumar semblen confiar més a aconseguir representació, davant la fredor més gran dels morats.

La sagnia de vots que ha suposat EH Bildu serà un factor determinant aquest diumenge. En l’últim CIS, gairebé un terç (31,9%) dels votants d’Elkarrekin Podem fa quatre anys admeten ara la seva intenció de votar els abertzales.