Sessió de la Diputació Permanent

L’oposició amenaça de tombar el decret del Govern per obrir piscines

Mascort assegura que la mesura no es dirigeix a comunitats de veïns o hotels

L’oposició amenaça de tombar el decret del Govern per obrir piscines

Guillem Costa

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

L’oposició va retreure ahir al Govern la intenció de deixar en mans dels ajuntaments l’obertura de piscines públiques i privades que actuïn com a refugis climàtics. Encara que el PSC, Junts i els Comuns van donar suport a dos decrets per poder rescatar 2.000 milions dels pressupostos, minuts més tard van advertir al conseller David Mascort que no faran el mateix amb el decret de les piscines si la Generalitat no el modifica.

"Retirin aquest decret i facin-lo de nou, perquè no es pot traslladar la responsabilitat als ajuntaments", va criticar Alícia Romero, diputada del PSC, durant la sessió de la Diputació Permanent (l’òrgan que substitueix el Parlament després de la seva dissolució per la convocatòria electoral). "Vostè informa els municipis, però no acorda res amb ells", va afegir la socialista, que va reclamar que s’elimini el règim sancionador.

Des de Junts per Catalunya, Francesc de Dalmases va lamentar el to triomfalista de Mascort a l’hora de defensar la seva gestió. "El que ha de fer és dialogar amb els sectors afectats i no centrar-se a restringir constantment la demanda", va afirmar.

Jéssica Albiach va qualificar el decret que obre la porta a omplir piscines de "presa de pèl": "És el decret de la piscina del Majestic, el cavall de Troia dels hotelers que dona cobertura al turisme perquè pugui disposar de piscines". La CUP va dir que el text legal que proposa el Govern està pensat per afavorir els hotelers, i el PP i Ciutadans van retreure que es deixi la "patata calenta" als consistoris.

Evitar la "picaresca"

Mascort va insistir que el decret se centra en el fet que es puguin omplir piscines municipals públiques o les de cases de colònies o centres esportius privats, no perquè les comunitats de veïns o els hotelers utilitzin la "picaresca": "Em semblaria una irresponsabilitat que els municipis de costa declaressin hotels com a refugis climàtics. Estic segur que no ho faran, perquè si molts no tenen piscines municipals deu ser per alguna cosa".

Notícies relacionades

"Potser vostè ho té clar, però, la resta de la gent, no. Canviïn el decret i no passin la responsabilitat als ajuntaments. Nosaltres som responsables, però, si no canvia el to, ho tindrà difícil per aprovar el decret", li va contestar Romero.

Sobre les decisions preses pel Govern durant la sequera, tant el PSC com Junts van retreure al Govern que estigui pendent de "limitar la demanda", una cosa que en canvi sí que defensen des del govern del PSOE, i poc centrat a "augmentar l’oferta". Els Comuns i la CUP van exigir que es posi el focus a contenir la demanda d’aigua i a posar límit al turisme en plena sequera. També el van acusar d’"improvisar" a l’hora d’anunciar la dessalinitzadora flotant de Barcelona i les plantes portàtils que s’instal·laran a la Costa Brava.

Temes:

Sequera Piscines