Camí de les urnes

PSC i PP competeixen per la seguretat amb la promesa de mossos

Illa es compromet a aportar 570 agents més a l’any, i Fernández, a crear 570 places

Tellado promet impulsar una reforma del Codi Penal per endurir les penes als multireincidents

PSC i PP competeixen per la seguretat amb la promesa de mossos

CARLOTA CAMPs SARA GONZÁLEZ

3
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

A una setmana per al tret de sortida oficial de la campanya, els candidats a les eleccions del 12 M continuen desgranant una per una les seves propostes. I, ahir, va ser el torn de la seguretat, que explica fins a quin punt està en disputa el vot d’ordre. El primer a posar les cartes sobre la taula va ser el cap de llista del PSC, Salvador Illa, que va prometre que, si ell és al capdavant del Govern, en el pròxim mandat hi haurà 570 mossos més cada any patrullant al carrer, és a dir, 2.280 més en total.

PSC i PP competeixen per la seguretat amb la promesa de mossos /

Illa també va apostar, en una entrevista a RAC1, per la creació d’una unitat especial per fer front a les màfies, la multireincidència i les ocupacions il·legals, i una nova comissaria de la dona per combatre l’increment de les denúncies per violència sexual.

Unes hores més tard qui va decidir entrar en la competició amb una altra bateria de propostes, la majoria calcades a les del candidat socialista, va ser el cap de files del PP català, Alejandro Fernández. En una atenció als mitjans des del mercat de Sant Ildefons de Cornellà, el candidat popular va prometre la convocatòria de manera "immediata" de 570 places més de Mossos d’Esquadra –la mateixa xifra que la d’Illa– i la creació de tres unitats específiques per lluitar contra els delictes sexuals, la multireincidència i les okupacions.

Rèplica del conseller

Una promesa de més mossos que, no obstant, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ja es va afanyar a contrarestar, assegurant que el Govern ja està contractant 850 agents de Mossos a l’any. Fonts socialistes, per la seva banda, expliquen que la seva aposta és que en seran 570 de netes, descomptant jubilacions.

No obstant, tot i que les propostes del PSC i el PP són coincidents, les justificacions difereixen. Per a Illa, es tracta de concebre la seguretat com una "política d’esquerres" perquè la ciutadania pugui gaudir de l’espai públic i creu que cal arremangar-se davant les dades que apunten que un de cada tres ciutadans ha patit un delicte o que han crescut un 20% les denúncies per delictes de violència sexual.

Fernández també va sustentar el seu programa en seguretat en dades similars a les d’Illa, però no va deixar escapar l’oportunitat per atacar els socialistes i, més concretament, per carregar contra la proposta del Govern de convertir la comissaria de la Via Laietana en un espai de memòria històrica. Fernández va considerar que es tracta del primer pas per expulsar la Guàrdia Civil i la Policia Nacional de Catalunya, una cosa que considera que seria "immoral" i "irresponsable".

Notícies relacionades

"Falten efectius i no sobra ningú", va remarcar el popular, després d’assegurar que Barcelona és una de les ciutats "més insegures" d’Europa quant a robatoris i que també lidera les okupacions. "Les dades són esgarrifoses", va apuntar en aquest sentit.

Però les propostes del PP no acaben a la Generalitat. Així ho va explicar el seu portaveu al Congrés, Miguel Tellado, també present en el contacte informatiu a Cornellà, que va prometre impulsar una reforma del Codi Penal per endurir les penes als multireincidents, també dels considerats com a "delictes menors", que s’haurà de tramitar al Congrés dels Diputats. Malgrat no tenir majoria a la Cambra baixa, els populars confien que tingui prou suports per tirar endavant. "Estic segur que tots els que diuen estar preocupats per la inseguretat ciutadana donaran suport a la nostra proposta", va afirmar el portaveu popular.