Investigació parlamentària

Koldo compareixerà dilluns que ve en la comissió del Senat

El PP acusa Interior d’"obstruir" la localització de l’assessor d’Ábalos, citat per la Cambra per la trama de les mascaretes

La Policia Nacional nega que hagi posat traves a la declaració de l’exassessor de l’exministre Ábalos

Koldo compareixerà dilluns que ve en la comissió del Senat

EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La policia va negar ahir haver obstaculitzat la localització de Koldo García perquè acudeixi dilluns a la comissió d’investigació del Senat sobre la trama de compra de mascaretes, després que el PP acusés el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, d’"obstrucció". Fonts policials van defensar la manera en què han procedit en aquest cas per notificar "en temps i forma" a Koldo García, exassessor de l’exministre José Luis Ábalos, que la comissió d’investigació de la Cambra alta l’ha convocat per comparèixer dilluns vinent a les 11.00 hores.

I van aclarir que el temps que hagin pogut esmerçar en aquestes gestions –que el grup popular considera excessiu perquè van passar quatre dies des que la comissió va comunicar a la comissaria del Senat que necessitava notificar-li la compareixença fins que van facilitar les seves dades– ha sigut el necessari per garantir que s’ha complert en tot moment la normativa sobre protecció de dades personals.

La portaveu del PP a la Cambra alta, Alicia García, va dir al responsabilitzar Marlaska d’una "obstrucció clara" en aquest assumpte que, tot i que no posa en dubte la professionalitat dels agents de la Policia Nacional, sí que creu que han pogut rebre "ordres" d’Interior per obstaculitzar la localització de Koldo García.

Col·laboració policial

És més, el grup popular va registrar un escrit per sol·licitar a la Mesa del Senat que "requereixi els màxims responsables de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat" perquè "actuïn amb la necessària diligència en aquest cas i en altres semblants en el futur". En l’escrit, el PP exposa que després de ser fixat el dia 22 com a data de la compareixença, que serà la primera en aquesta comissió d’investigació, el dia 12 es va demanar la col·laboració policial, que no va arribar fins al dia 16, i que es va demanar també la col·laboració de l’Institut Nacional d’Estadística.

"Finalment, l’interessat es va posar en contacte voluntàriament amb el Senat a última hora de la tarda del dia 17 d’abril i, mitjançant el seu advocat, la Cambra va poder conèixer un segon domicili per efectuar la notificació", va aclarir el PP en el seu escrit a la Mesa.

El PP afegeix en l’escrit que és evident la "falta de diligència" policial i conclou: "És producte d’una ordre superior l’origen concret de la qual desconeixem". No obstant, en la roda de premsa, García tenia clar aquest origen: "Apuntem al Govern i directament al ministre Marlaska".

Notícies relacionades

El dilluns 22 estan citats a declarar en la comissió d’investigació del Senat tant Koldo García i Víctor Francos, excap de gabinet en aquella època, la de la pandèmia, del llavors ministre de Sanitat Salvador Illa, l’ara candidat del PSC en les eleccions catalanes, que aquell mateix dia compareixerà en la comissió del Congrés i el dimecres 24 en la del Senat.

En paral·lel, el grup del PP al Senat proposarà al ple de la Cambra, en quèté majoria, una ampliació de l’objecte dels treballs de la comissió d’investigació perquè pugui incloure-hi totes les ramificacions que sorgeixin, "perquè el Govern hagi de donar explicacions". "Anem coneixent noves ramificacions i ja sabem que el cas Delcy i el cas Koldo són el cas PSOE", va explicar García. La inclusió d’al·lusions a l’estada de la vicepresidenta veneçolana, Delcy Rodríguez, el gener del 2020 a l’aeroport de Barajas va ser un dels assumptes que, segons va advertir el lletrat, s’excedia del camp de treball de la comissió.

Temes:

Senat Mascaretes