La fiscalia demana arxivar la causa contra Paz Esteban per Pegasus

El ministeri públic conclou que la vigilància a Aragonès quan la funcionària estava al capdavant del CNI tenia aval judicial

EL PERIÓDICO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La fiscalia ha demanat a l’Audiència de Barcelona que arxivi la causa oberta a l’exdirectora del CNI Paz Esteban per l’espionatge al mòbil del president català, Pere Aragonès, al concloure que els atacs amb Pegasus durant el seu mandat van comptar sempre amb aval judicial.

En un escrit, a què ha tingut accés l’agència Efe, el Ministeri Públic s’adhereix al recurs que l’Advocacia de l’Estat, que defensa Esteban, va presentar contra la decisió del jutge d’instrucció de mantenir com a imputada l’exdirectora del CNI mentre s’aclareix si l’espionatge a Aragonès va ser avalat en tot moment pel Suprem.

El titular del Jutjat d’Instrucció número 29 de Barcelona, Santiago García, ja va rebutjar la petició de l’Advocacia de l’Estat que s’arxivés la causa per a Esteban, que en la seva compareixença com a investigada no va aportar cap dada sobre l’atac amb Pegasus al mòbil del president, més enllà de les interlocutòries del Suprem que van avalar l’ús del software, escudant-se que afecta informació protegida per secrets oficials.

Dos anys infectat

Segons aquestes interlocutòries, que el Govern va remetre a l’instructor amb fragments suprimits, el jutge del Suprem encarregat del control del CNI va avalar l’espionatge del mòbil d’Aragonès el juliol del 2019 –amb dues pròrrogues de tres mesos de l’octubre del 2019 i del gener del 2020–, després que els serveis secrets adduïssin que coordinava els CDR.

Però una pericial informàtica que Aragonès va aportar al jutjat conclou que el dirigent d’ERC va tenir el mòbil infectat amb Pegasus entre juliol del 2018 i març del 2020, més enllà del període en què l’espionatge del CNI comptava amb cobertura judicial.

Notícies relacionades

En el seu escrit, el fiscal recorda que Esteban va dirigir el CNI entre juliol del 2019 i maig del 2022 –quan va dimitir per l’escàndol de l’espionatge–, de manera que "en cap circumstància" se li podrien imputar eventuals infeccions amb Pegasus anteriors al seu mandat.

El jutge té previst encarregar a un cos policial una altra pericial que certifiqui si el mòbil d’Aragonès va poder ser atacat en dates anteriors a les avalades judicialment, però la fiscalia considera que, encara que es demostri aquest extrem, "de cap manera" es desvirtuaria la legalitat de l’actuació de Paz Esteban.

Temes:

Barcelona CNI