Puigdemont, a Aliança Catalana: "No negociaré mai amb la ultradreta"

L’expresident insta el líder del PSC a ser "tan clar quan parla de Vox" com ell

Una delegació de Foment encapçalada per Sánchez Llibre es reuneix a Perpinyà amb el candidat de Junts

Puigdemont, a Aliança Catalana: "No negociaré mai amb la ultradreta"

CARLOTA CAMPS

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

De forma taxativa, amb un "mai", l’expresident i candidat de Junts, Carles Puigdemont, va voler ahir tancar la porta a un possible pacte amb l’extrema dreta d’Aliança Catalana després de les eleccions del 12 de maig. Ho va fer en una entrevista al programa Més 3/24, on també va carregar contra els seus oponents i especialment contra el líder del PSC, Salvador Illa, a qui va acusar d’"inflar" les possibilitats d’aquest partit extraparlamentari per desgastar Junts. "Estem parlant per sobre de les nostres possibilitats", va dir Puigdemont després de la petició del socialista de vetar el partit de Sílvia Orriols.

"M’agradaria que Illa fos tan clar quan parla de Vox", va retreure al candidat del PSC, a qui va recriminar haver-se manifestat al costat d’aquest partit el 2017 contra la declaració unilateral d’independència fallida o que el seu partit votés a favor de la retirada de la seva immunitat al Parlament Europeu. "No negociaré mai amb la dreta extrema ni la ultradreta, no ho faré", va manifestar, al mateix temps que va defensar "construir una alternativa" per "alliberar Catalunya" d’acord amb els drets humans i la democràcia.

Primera trucada a Aragonès

En aquest sentit, i encara sobre els pactes postelectorals, Puigdemont va explicitar que la seva prioritat serà recosir la majoria independentista amb ERC i va donar per fet que la "primera trucada" que farà si guanya les eleccions serà a l’actual president i candidat dels republicans, Pere Aragonès. No obstant, i tot i que va demanar "no perdre’s en les batalles partidistes", no es va estalviar dards contra el candidat d’ERC. Així, el va acusar d’"incomplir" el pacte d’investidura i de "malbaratar" la majoria independentistes de les passades eleccions.

Per contra, va descartar tota negociació amb el PSC, però va advertir tant a Illa com al president del Govern central, Pedro Sánchez, que hi haurà "conseqüències" per a la legislatura espanyola si repliquen un pacte com el de l’Ajuntament de Barcelona a la Generalitat. "Si Illa és elegit amb els vots de Vox és legítim, però tindrà conseqüències. Ells sabran el que han de fer".

Notícies relacionades

Va advertir que l’objectiu de la seva formació no és "arreglar els problemes de governabilitat d’Espanya" i va tornar a presentar-se com l’únic presidenciable que es pot "plantar davant Madrid". Segons Puigdemont, Illa no pot fer-ho perquè és "el representant" del PSOE i Aragonès tampoc pot perquè té "deutes" pels indults.

Tot això el mateix dia en què una delegació de Foment de Treball encapçalada pel seu president, Josep Sánchez Llibre, es va desplaçar a Perpinyà per reunir-se amb l’expresident i traslladar-li les seves principals propostes econòmiques, un paquet de 465 mesures, entre les quals hi ha l’eliminació de l’impost de patrimoni o l’ampliació de l’aeroport del Prat. La trobada també va comptar amb la presència de la número dos de la candidatura, l’empresària Anna Navarro.