Cas Erial

Un amic de Zaplana confirma en el judici que va actuar com el seu testaferro

Joaquín Barceló, que s’enfronta a vuit anys de presó, assegura que l’exministre li va demanar que s’ocupés dels seus diners «perquè ell estava en política»

Un amic de Zaplana confirma en el judici que va actuar com el seu testaferro

Laura Ballester Mercedes Gallego

2
Es llegeix en minuts
Laura Ballester Mercedes Gallego

Joaquín Barceló Llorens, Pachano, amic de la infància d’Eduardo Zaplana, exdirectiu de Terra Mítica i ex alt càrrec de Turisme, va descobrir ahir el pastís davant el tribunal de la Secció Quarta de l’Audiència de València i va confirmar el seu paper d’home de palla en el cas Erial.

Barceló s’enfronta a vuit anys de presó, segons la petició de la Fiscalia Anticorrupció. La seva confessió detallada d’ahir, que es va prolongar durant quatre hores, redundarà en beneficis penals que es coneixeran en l’informe final del fiscal.

Barceló va confirmar que coneix Zaplana des de fa «50 anys. Per amistat. Cercles de sortir i ser amics des de sempre». A les 10.22 hores va arribar la primera confessió. El fiscal li va preguntar sobre Imison, l’empresa utilitzada pels Cotino per pagar les presumptes comissions a Zaplana i Olivas; Barceló va admetre que la va conèixer. I que va acudir a Luxemburg per «fer-se’n «càrrec per part d’Eduardo Zaplana».

«Em va dir que Juan Francisco García [excap de gabinet de Zaplana] s’havia portat bé amb ell i li havia donat 2,5 milions. I que si em podia fer càrrec d’aquests diners, perquè estava en política i tenia més por mediàtica que jurídica. Em va dir que era una operació transparent i lícita».

Barceló va donar detalls de l’operació: «Vam anar amb avió privat amb els Cotino a Luxemburg. Va ser Zaplana qui em va dir que anés en l’avió. A Luxemburg ens vam entrevistar amb Beatriz García Paesa. Els diners no eren meus. Jo m’assabento de tot quan la UCO entra a casa meva. I me n’assabento que hi havia sis milions al compte. Els vaig dir que només n’hi havia 2,5 milions».

Sí que va negar, però, «haver fet transferències a Luxemburg». «Aquesta firma d’aquí és falsa. Jo no prenia decisions sobre els diners de Luxemburg. Estava convençut que els diners eren totalment lícits», va assenyalar.

Pachano també va confirmar que «sempre» ha confiat «en el senyor Francisco Grau», l’enginyer financer del cas Erial, segons els investigadors. «He firmat tot el que m’ha posat al davant. Jo no li donava indicacions de caràcter econòmic».

Un compte a Andorra

Entre els favors a Zaplana hi figura el compte Señor 420092, obert per Barceló a Andorra per a ell, però que va utilitzar la trama. «L’hi vaig explicar com una anècdota que havia obert el compte», que va arribar a tenir cinc milions d’euros.

Notícies relacionades

«¿Era vostè el testaferro de Zaplana?», va preguntar a boca de canó el fiscal. «A mi em deien que eren diners de Zaplana i de la família. Jo era amic, li feia favors. Si això es diu testaferro, doncs testaferro», va declarar Pachano.

A partir de llavors, Barceló firmava tot el que li posava al davant Francisco García i exercia d’home de palla de Zaplana per a la compra del pis a l’exclusiu barri de Salamanca, al carrer de Núñez de Balboa, o en el pelotazo de tres milions d’euros en la cotitzada urbanització de La Finca. Barceló va admetre que treballava per canalitzar les inversions immobiliàries de Zaplana. «Em va demanar que m’ocupés dels seus diners perquè ell estava en política i ho vaig fer. M’ho va demanar com a favor i al principi ho vaig veure lícit», va dir.