El TC suspèn la ILP per declarar la independència

El TC suspèn la ILP per declarar la independència

quim bertomeu / sara gonzález / fidel masreal

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El ple del Tribunal Constitucional va acordar ahir per unanimitat admetre a tràmit el recurs del Govern contra la iniciativa legislativa popular (ILP) per declarar la independència de Catalunya a què el Parlament va acordar donar curs al febrer. La decisió dels 11 magistrats que componen el ple suposa la suspensió, per primera vegada, d’un acord de la Mesa d’una Cambra parlamentària.

Notícies relacionades

La decisió ha comptat amb més debat de l’habitual, al no tractar-se d’una llei en vigor, sinó d’un acord de la Mesa del Parlament. L’únic precedent era el pla Ibarretxe, que va proposar el 2003 la independència del País Basc. En aquella ocasió, el TC el va rebutjar a l’entendre que l’acord del Parlament basc no era un acte ni una resolució impugnable, criteri que van defensar ahir alguns dels magistrats en el ple.

Tots els magistrats van coincidir en la necessitat d’admetre a tràmit el recurs del Govern perquè sigui l’alt tribunal el que declari la inconstitucionalitat de qualsevol pas, tot i que sigui simbòlic, a favor de la declaració d’independència de Catalunya.