L’esquerra a la Comunitat Valenciana

Els xocs de Compromís i Sumar compliquen el retorn d’Oltra

La formació de l’exvicepresidenta autonòmica reclama a Díaz estar als quatre primers llocs de la llista per a les europees

Els xocs de Compromís i Sumar compliquen el retorn d’Oltra

Diego Aitor San José

1
Es llegeix en minuts
Diego Aitor San José

I el nom de Mónica Oltra va tornar a sonar en una negociació política. L’arxivament de la causa en què l’exvicepresidenta de la Generalitat Valenciana estava investigada ha suposat un ruixat d’il·lusió a l’esquerra. Després de mesos amb cert desànim per la derrota del 28M i enmig d’un debat enquistat sobre el seu futur, Compromís ha viscut la resolució judicial de la que va ser el seu gran referent com una injecció d’esperança. Càrrecs i militants de la coalició no oculten la seva alegria mentre que el rum-rum que es genera a l’esmentar Oltra s’encamina cap la mateixa pregunta: "¿Tornarà?". I a l’horitzó, com a primera parada, les eleccions europees del 9 de juny.

És més un desig o una càbala d’una part de l’esquerra, inclosos diversos representants de Compromís que no dubten a explicar els beneficis de l’acció, que una realitat. Perquè la resposta de si Oltra tornarà depèn exclusivament d’ella, després de viure un temps convuls en el pla personal, però la negociació per a la llista amb Sumar tampoc envia senyals que aquest retorn a la primera línia hagi de ser immediata en les europees.

Notícies relacionades

Compromís i Sumar van tancar dimecres una jornada de negociació que va acabar sense acord i amb la sensació que les posicions estan bastant allunyades, segons van admetre fonts coneixedores de la trobada. La intenció d’anar junts és compartida, però no a qualsevol preu. En aquest sentit, la petició des del primer moment de Compromís és tenir un lloc de sortida, un lloc en la llista que asseguri que un representant dels valencianistes torni a tenir un escó a Brussel·les com el 2014.

Els dos números clau són el tres i el quatre. Són els dos que Compromís considera que tenen capacitat segura per sortir. No obstant, Sumar no arriba a aquesta oferta ja que aquests llocs serien per als representants que estan formant el nucli dur de l’estructura del partit encara en construcció. Izquierda Unida, Comuns, Més Madrid o Verds Equo són alguns dels partits que estan en el procés de construcció interna de Sumar al qual s’afegeixen noms propis que pertanyen a la quota del partit de Yolanda Díaz, com el proposat per liderar la llista, la responsable de l’oenagé CEAR, Estrella Galán.

Temes:

Sumar Compromís