El PP veu en l’amnistia l’inici del perdó d’"actes insurreccionals"

Els populars afirmen que la llei perjudica els interessos econòmics de les autonomies

El PP veu en l’amnistia l’inici del perdó d’"actes insurreccionals"

MIGUEL ÁNGEL RODRÍGUEZ

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

En la confecció de la seva resposta jurídica a l’amnistia, el PP va activar la setmana passada la Comissió General de Comunitats Autònomes del Senat per elaborar un informe sobre les implicacions que pot tenir la mesura de gràcia en les autonomies. En el text que han proposat, i que tirarà endavant gràcies a la seva majoria absoluta, els populars avisen al Tribunal Constitucional que si no anul·la la norma quan aquesta sigui aprovada es crearà un "precedent nefast" i "res impedirà a cap altra majoria conjuntural en el futur aprovar altres amnisties" i oferir impunitat a "tota mena de moviments separatistes i d’actes insurreccionals". Així, adverteixen que l’Estat de les autonomies estaria en perill.

Informe de 26 pàgines

Fent valer la seva majoria absoluta a la Cambra alta, els populars han convocat dilluns vinent una sessió de la Comissió General de Comunitats Autònomes per aprovar aquest informe contrari a l’amnistia. Al llarg de 26 pàgines, els populars desgranen els diferents motius pels quals consideren que la llei és inconstitucional, però ofereixen pocs arguments sobre l’objecte real de l’informe, el contingut autonòmic de la norma. Principalment, assenyalen que afectaria econòmicament la resta de comunitats al perdonar-se els delictes de malversació que perjudiquen la Hisenda única de l’Estat, de la qual es financen totes les autonomies, i vulneraria el principi d’igualtat.

El gruix de l’informe, no obstant, està destinat a anar desgranant tots els arguments que els populars han esgrimit ja en els últims mesos. Afirmen que la tramitació és "fraudulenta"; que la Constitució no recull la figura de l’amnistia i, a més, prohibeix els indults generals; que el poder constituent va rebutjar dues esmenes per incloure la mesura de gràcia a la Carta Magna, o que es vulnera la separació de poders al retirar als jutges la potestat de fer complir les sentències.

Desprotecció

Notícies relacionades

La proposta del PP sentencia que el principal efecte polític de l’amnistia és la "deslegitimació de l’Estat, del seu Dret i de les seves institucions" i eleva la pressió sobre el TC perquè derogui la norma en un futur: "El principi d’igualtat i la reserva de jurisdicció queden completament desprotegits davant el legislador i qualsevol majoria absoluta futura podria exceptuar-los, fins i tot no tenint fonament constitucional i sense que es presenti cap finalitat legítima".

I van més enllà. Consideren que l’Estat autonòmic també queda "desprotegit" i que l’amnistia estableix un "precedent perillós per a la seva pròpia supervivència".