Iniciatives autonòmiques

El Govern central portarà al TC les lleis contra la memòria històrica

El recurs qüestionarà davant l’alt tribunal les normes del PP i Vox a Aragó, Castella i Lleó i la Comunitat Valenciana

barcelona/6. Membres de la Legió Còndor diant sota una olivera a l’aeròdrom.jpg

barcelona/6. Membres de la Legió Còndor diant sota una olivera a l’aeròdrom.jpg

1
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Un monòlit dedicat a un soldat de la Legió Cóndor, l’esquadra aèria que va enviar Hitler a atacar la República en la Guerra Civil, és entre els monuments que Vox es planteja protegir legalment a la Comunitat Valenciana de qualsevol efecte de la llei estatal de memòria democràtica. El monument al "soldat alemany" aixecat pel franquisme a Betxí (Castelló) va camí de convertir-se en una de les fites entorn de les quals gira la batalla política esquerra/dreta, agreujada ahir amb l’anunci del Govern central de recórrer al Constitucional les derogacions de les lleis de memòria a Castella i Lleó, Aragó i València.

El Govern central i el PSOE van sortir en tromba a la tornada de la Setmana Santa contra la presentació dels seus corresponents projectes de la llei de concòrdia a la Comunitat Valenciana i Castella i Lleó, que van pel mateix camí de rebel·lia contra la llei estatal i de derogació de l’autonòmica evidenciada en la ja aprovada a l’Aragó.

Notícies relacionades

El ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, va confirmar que l’Executiu central portarà al Tribunal Constitucional la llei amb què el Govern autonòmic aragonès deroga de facto les polítiques espanyoles de memòria i "fa apologia del franquisme", si la Diputació d’Aragó no la modifica abans. Al Constitucional hi aniran també les lleis valenciana i castellanolleonesa "si no decauen abans".

Vox empeny el PP a aquesta revisió de moment a les tres comunitats on té una butaca de govern, sense que es descarti un altre capítol més a Extremadura.

Temes:

Hitler Govern Vox