Congrés de Benicàssim

El PSPV proclama Diana Morant com la seva nova secretària general

La ministra de Ciència i Universitats es converteix en la setena persona que dirigeix la federació valenciana i la primera dona a fer-ho

L’alcalde d’Elda exercirà de «veu» de la direcció, mentre que Bernabé dirigirà l’àrea institucional 

El PSPV proclama Diana Morant com la seva nova secretària general

Diego Aitor San José

3
Es llegeix en minuts
Diego Aitor San José

Sembla que la frase s’ha repetit uns quants cops, però ara ja sí que sí Diana Morant és la nova secretària general del PSPV. La ministra de Ciència, Innovació i Universitats del Govern de Pedro Sánchez és ja formalment la primera dona que lidera la federació valenciana dels socialistes, la segona amb més militants d’Espanya, després de ser ratificada pel congrés extraordinari que el partit celebra a la localitat de Benicàssim aquest cap de setmana.

Morant va començar a ser extraoficialment secretària general del PSPV quan va pactar amb Alejandro Soler i Carlos Fernández Bielsa per ser l’única candidata i evitar les primàries. Va ser després d’una reunió de més de nou hores a Ferraz dos dies després que els tres presentessin la seva precandidatura i per la qual Morant va quedar ungida com a secretària general, Soler com a president del partit i Bielsa com a vicesecretari general de la formació.

Fruit d’aquest pacte, dos dies després, Morant va ser l’única que va presentar els avals corresponents, que, amb els estatuts de la formació a la mà, ja la situaven com la nova secretària general del PSPV. De fet, un acte a peu de la seu a València, al carrer Hospital, va il·lustrar aquesta proclamació. Des d’aleshores, Morant ha començat a reunir-se i a participar amb les diferents agrupacions del partit com a líder del PSPV. Però no va ser fins ahir, després de la celebració del congrés de Benicàssim, quan es va ratificar de manera oficial el seu nomenament com a secretària general.

Inicis com a alcaldessa

Durant l’esdeveniment celebrat ahir a la localitat valenciana, el president del congrés extraordinari va confirmar el nomenament de Diana Morant com a nova secretària general davant els 451 delegats acreditats. Aquest nomenament ha sorgit immediatament després del discurs de comiat de Ximo Puig com a líder dels socialistes. "Us deixo en bones mans", ha indicat l’expresident de la Generalitat abans de donar el testimoni a Morant, que tindrà la seva primera intervenció com a líder del PSPV en un esdeveniment celebrat avui amb Pedro Sánchez.

Nascuda a Gandia fa 43 anys, Morant es converteix en la setena persona a agafar les regnes del PSPV. Enginyera de Telecomunicacions, els que la coneixen la defineixen com una persona molt racional a qui li agrada resoldre problemes, potser per aquesta formació acadèmica que es reflecteix també en les seves aficions, com les novel·les d’intriga i els puzles. Va entrar en política el 2011 en la llista municipal de Gandia, que va liderar quatre anys després convertint-se en alcaldessa, càrrec que va revalidar el 2019 i que va ocupar fins al 2021, quan va ser nomenada ministra de Ciència. Al novembre, amb la composició del nou Executiu de Sánchez, va afegir les competències d’Universitats.

Guàrdia pretoriana

Diana Morant ja té la seva guàrdia pretoriana amb qui mirar d’assaltar la Generalitat, si res canvia, el 2027. La primera jornada del congrés del PSPV també va servir per revelar els principals secrets respecte a l’executiva de la nova líder dels socialistes valencians, noms que se sumen als ja coneguts: l’il·licità Alejandro Soler com a president i Carlos Fernández Bielsa com a vicesecretari. En aquesta nova direcció amb Morant al capdavant destaquen Vicent Mascarell, que portarà el mànec del partit com a secretari d’Organització, i Pilar Bernabé, que en dirigirà l’Àrea Institucional. La província d’Alacant tindrà un segon representant en aquest quadre de comandaments: Rubén Alfaro, alcalde d’Elda, que exercirà de portaveu de l’Executiva. També Tania Baños, alcaldessa de la Vall d’Uixó, com a quota de Castelló, presidirà el Consell d’Alcaldes.

Notícies relacionades

Malgrat donar-se a conèixer aquests primers noms, els més rellevants de la direcció socialista, encara queda pendent de tancar l’executiva al complet, que semblava que passaria poc després de la reunió d’ultima hora entre Soler, Bielsa i Morant. Els tres dirigents no s’havien pogut reunir fins després de l’acte sobre municipalisme que va protagonitzar la ministra Pilar Alegría, de manera que es va allargar la negociació a la nit. No obstant, la perspectiva era positiva i quedaven "retocs". Molt al marge, només amb els més fidels, es va veure durant tota la jornada d’ahir Ángel Franco.

Les identitats conegudes són de plena confiança de la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, que ha recorregut a perfils pròxims per crear el seu equip. En el cas d’Alfaro, els dos mandataris, que amb prou feines es porten un any d’edat, mantenen molt bona sintonia des que ella era alcaldessa, en el seu cas de Gandia. Dels càrrecs revelats ahir, l’únic vinculat a la província és el de l’actual alcalde d’Elda i responsable de la campanya de Morant.

Temes:

València PSOE