Els catalans avalen l’amnistia, que divideix els votants del PSC

El 58% dels ciutadans recolzen el perdó judicial que suposa la llei per als independentistes davant un de cada tres que el rebutja

Els catalans avalen l’amnistia, que divideix els votants del PSC

JOSE RICO RAMON CURTO

2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ramon Curto
Ramon Curto

Infografista

Especialista en gràfics de Motor. Presentacions, animacions i il·lustracions

ver +

La llei d’amnistia que monopolitza el debat polític des de fa mesos acaba d’arribar al Senat, on el PP pretén que dormi el somni dels justos durant un parell de mesos abans de tornar al Congrés perquè l’aprovin definitivament. La seva aplicació arribarà, doncs, una vegada passades les eleccions catalanes i d’aquests efectes pot dependre bona part de l’estabilitat política a Catalunya i en el conjunt d’Espanya. Tot i que lluny de la polarització que la qüestió suscita a la resta del país, la primera enquesta sobre el 12M del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO sí que detecta que si bé la norma compta amb un ampli suport entre els catalans, una part important de la ciutadania no està d’acord amb aquesta concessió del PSOE a ERC i Junts. Entre ells, molts votants socialistes.

Segons aquest sondeig, elaborat just després de l’anunci de les eleccions anticipades, el 57,9% dels catalans estan molt o bastant d’acord amb l’amnistia del procés davant el 35,6% que comparteixen poc o gens el perdó judicial als independentistes. El percentatge és molt similar al que reflectia l’enquesta que va efectuar el GESOP a tot Espanya fa un mes, en què el 58,7% dels catalans recolzaven la mesura i el 31% la rebutjava. El sondeig mostrava també un gran contrast en la percepció de la llei entre Catalunya i el conjunt d’Espanya: el 61,5% dels espanyols estaven en contra i el 28,7%, a favor.

Notícies relacionades

Si desglossem el resultat general per electorats, l’enquesta plasma una important divisió entre els votants del PSC: el 50% recolza l’amnistia i el 43,3% la refusa. Prenent la fotografia completa del sondeig, la primera part de la qual reflectia que els socialistes inicien la cursa electoral en tendència alcista i per davant d’ERC i Junts, la conclusió és que, almenys de moment, la cessió del president del Govern, Pedro Sánchez, a l’independentisme a canvi de la seva investidura desplau bona part de l’electorat del PSC, però no prou per castigar-lo a les urnes.

Entre la resta de votants, poques sorpreses. El suport a l’amnistia supera el 75% entre els simpatitzants d’ERC i d’En Comú Podem, i depassa el 87% entre els afins a Junts i a la CUP. A l’altre costat del tauler, el rebuig de la norma voreja el 90% entre els votants del PP i els de Vox. Aquesta bretxa es reprodueix quan s’observen els resultats segons el sentiment independentista o no de l’entrevistat. El 85% dels catalans que es declaren independentistes estan a favor de la llei, percentatge que cau fins al 39,5% en el cas dels contraris a la secessió. El rebuig de la mesura amb prou feines arriba al 10% entre els no sobiranistes i es dispara fins al 54% entre els detractors de la ruptura amb Espanya.