Informe definitiu

La Comissió de Venècia avisa el PP de la impossibilitat de derogar l’amnistia

L’òrgan es remet a una sentència del TEDH i adverteix que cap govern podrà revocar la llei una vegada entri en vigor

La Comissió de Venècia avisa el PP de la impossibilitat de derogar l’amnistia

MIGUEL áNGEL RODRÍGUEZ ÁNGELeS VÁZQUEZ

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La Comissió de Venècia va publicar ahir el seu informe definitiu sobre la llei d’amnistia i va venir amb una advertència: cap futur govern podrà derogar la mesura de gràcia una vegada entri en vigor. En resposta a una de les preguntes que el PP, a través del Senat, va traslladar a la Comissió, l’òrgan consultiu del Consell d’Europa avisa que l’amnistia no podrà ser revocada per un futur Govern del PP, com van anunciar els populars que faran quan arribin al poder.

"Sí, quan arribem al Govern derogarem la llei d’amnistia. Per descomptat", va sentenciar el portaveu del PP, Borja Sémper, a principis de gener d’aquest any davant una pregunta directa de la premsa sobre la derogació. La coportaveu parlamentària, Cayetana Álvarez de Toledo, ja va parlar de "frenar-la" i "revertir-la" a mitjans de desembre. No obstant, l’informe que els mateixos populars van sol·licitar tira per terra els seus plans al respondre a la seva pregunta sobre "els efectes del projecte de llei d’amnistia sobre les facultats processals dels tribunals".

En concret, el dictamen de la Comissió de Venècia es pronuncia sobre el temor més gran dels beneficiats per l’amnistia i la seva resposta no pot ser més beneficiosa per a ells. Així es remet al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) per assenyalar que ha aclarit que "la revocació retroactiva [de les amnisties] generalment no està permesa, ja que són adoptades pel legislador i la seva revocació seria contrària al principi de seguretat jurídica i al principi d’irretroactivitat del dret penal". Fa referència a una amnistia que va ser aprovada a Eslovàquia, el juliol de 1998, i revocada mesos més tard, el desembre d’aquell mateix any.

Els recursos dels jutges

No obstant, diferencia entre la seva derogació per un govern de signe contrari al que l’ha fet possible i una hipotètica declaració d’inconstitucionalitat pel Tribunal Constitucional espanyol o contra el dret de la Unió pel Tribunal de Justícia de la Unió Europa (TJUE). La Comissió recorda que els recursos davant el Tribunal Constitucional no tenen efecte suspensiu tret dels interposats pel Govern contra lleis autonòmiques quan ho demana expressament. En les qüestions d’inconstitucionalitat que li dirigeixen els jutges i tribunals, la llei reguladora del tribunal de garanties preveu "la suspensió provisional d’actuacions en el procés judicial fins" que es "pronuncia definitivament sobre la qüestió".

Notícies relacionades

En aquest sentit, "la Comissió remarca que, en qualsevol cas, aquesta clàusula no pot interpretar-se de tal manera que es privi de qualsevol efecte pràctic la revisió judicial del projecte de llei d’amnistia, incloent possiblement respecte a l’aplicació dels principis del dret penal".

La Comissió precisa que "l’amnistia afecta totes les etapes del procediment" penal que estigui afectat, perquè recorda que la proposició de llei preveu l’alliberament immediat de les persones beneficiàries que es trobin a presó i l’anul·lació de les ordres d’arrest i detenció.