La Moncloa tem que l’avanç electoral posi en risc la legislatura

Fonts socialistes remarquen el seu malestar amb Díaz per no "controlar" els Comuns

En l’entorn de la vicepresidenta aboquen responsabilitats sobre els socialistes

La Moncloa tem que l’avanç electoral posi en risc la legislatura

JUAN RUIZ SiERRA IVÁN GIL

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Quan es trobava en el seu moment polític més baix, fa tot just unes setmanes, després de la patacada en els comicis gallecs i l’esclat del cas Koldo, Pedro Sánchez assenyalava en privat que la legislatura no corria perill perquè els socis del Govern de coalició mantenien el seu suport. Però ara, després de l’avanç electoral per al 12 de maig anunciat pel president Pere Aragonès al no aprovar els comptes públics catalans, tot ha donat un nou tomb.

L’Executiu, d’entrada, renuncia als Pressupostos Generals de l’Estat d’aquest any, al concloure que ERC i Junts no votarien a favor amb una cita amb les urnes a Catalunya a la cantonada. Els socialistes temen que el nou escenari trontolli la legislatura, en un context en el qual Salvador Illa, líder i candidat del PSC, apareix primer a les enquestes i amenaça de desallotjar Aragonès del Palau de la Generalitat. Però hi ha un altre canvi tant o més important: per primera vegada des de les eleccions generals del 23 de juliol, el PSOE es llança a atacar la seva companya de coalició, Yolanda Díaz, perquè van ser els Comuns, socis de Sumar, que van tombar els comptes catalans per la inclusió del Hard Rock, el macroprojecte urbanístic amb casino inclòs entre Salou i Vila-seca.

En els últims dies, els col·laboradors de Sánchez havien parlat amb la vicepresidenta segona i ministra de Treball per calibrar el pols dels seus socis. Les converses no van fer més que incrementar el seu nerviosisme, al constatar l’autonomia dels Comuns davant Sumar i la seva negativa a suavitzar la seva posició. Un "problema", expliquen fonts coneixedores de les esmentades converses, que també compartiria Díaz.

‘Fracàs’ del soci minoritari

Després de constatar-se els seus pitjors presagis, fonts socialistes remarquen el contrast. "Nosaltres hem aconseguit acords a set", assenyalen a la cúpula del partit, amb referència als pactes d’investidura. En canvi, continuen, Díaz "no controla ni els seus". L’explicació de l’ocorregut, argumenten altres dirigents del PSOE, també tindria a veure amb el "despit" d’Ada Colau, exalcaldessa de Barcelona i líder de l’espai, per no haver aconseguit formar part del govern municipal liderat pel socialista Jaume Collboni, juntament amb "la incapacitat de Díaz" per intervenir.

"És incapaç d’aconseguir acords, ni dins de Sumar ni fora", assenyalen fonts socialistes sobre la vicepresidenta. En aquest sentit, recorden el conflicte amb Podem que va provocar la marxa al grup mixt de cinc diputats que sostenien el Govern de coalició. També el seu revés al gener amb el decret de subsidis d’atur, que va decaure al no arribar a un pacte amb els morats perquè recolzessin la norma. Les tensions entre els socis de coalició són evidents. "Sumar és garantia de fracàs", conclouen les mateixes fonts.

En l’entorn de Díaz, mentrestant, aboquen responsabilitats sobre els socialistes. Abans de la caiguda dels pressupostos de la Generalitat i l’avanç d’Aragonès, els col·laboradors de la vicepresidenta van transmetre a l’equip de Sánchez que el Hard Rock anava en contra de qualsevol model de país progressista i suscitava el rebuig no només dels Comuns, sinó també de Sumar. La mateixa Díaz en va fer campanya en contra. Per això van plantejar als seus socis que el PSC havia de recapacitar sobre l’acord amb ERC.

Notícies relacionades

Els col·laboradors de Díaz argumenten que van mirar de negociar fins al final, amb la voluntat d’arribar a una entesa per evitar que decaiguessin els comptes. I ja finalment, les mateixes fonts remarquen que el seu espai a Catalunya té "autonomia estratègica".

Però els vincles dins de la coalició, que aquest dijous va aconseguir tirar endavant la llei d’amnistia, mai han passat per un moment tan baix. Tot i així, ni el PSOE ni Sumar volen trencar sota cap concepte.