Compareixença a Palau

Aragonès convoca les eleccions a Catalunya per al proper 12 de maig

Aragonès convoca les eleccions a Catalunya per al proper 12 de maig

Zowy Voeten

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Pere Aragonès creu que no tindrà cap oportunitat millor que l'actual per prémer el botó electoral. Tot i que fins ara s'havia resistit a un avenç, les eleccions catalanes se celebraran finalment el 12 de maig d'aquest any i no el febrer del 2025 com desitjava inicialment. La seva aposta inicial era clara: finalitzar el mandat marcat per la ruptura amb Junts, compensant la seva precària minoria de 33 diputats amb el triomf d'haver aprovat tres pressupostos consecutius, cosa que no passava des del 2010. Tot i això, el veto dels Comuns als comptes d'aquest dimecres ha estat el detonant del canvi d'opinió.

L¡equip d'Aragonès al Palau de la Generalitat considera que els principals rivals polítics estan ara en un pitjor punt de sortida per córrer una contesa electoral: el PSC passa per un mal moment a compte del cas Koldo, Junts no té candidat oficial, els Comuns aspiren a mantenir el tipus i la CUP està en hores baixes i immersa en un debat intern. El PP compta amb la desaparició de Cs i amb un desgast de l'extrema dreta de Vox.

Notícies relacionades

Després que el Parlament hagi tombat els comptes, el president ha reunit de manera extraordinària el seu Govern i ha comparegut des de la Generalitat. Allà ja ha començat la precampanya electoral. Aragonès ha carregat contra la "irresponsabilitat" dels partits que han rebutjat els pressupostos catalans més expansius de la història. Així, ha plantejat les eleccions del 12 de maig com una oportunitat dels catalans de donar "molta més força" al seu Govern per, llavors sí, poder aplicar unes polítiques públiques expansives que avui la càmera ha rebutjat. En definitiva, el president vol transformar el rebuig als comptes d'aquest dimecres amb un impuls per repetir, al capdavant de la Generalitat, una segona legislatura.

Conseqüències al Congrés

Respecte la política d'aliances, també és un bon moment perquè qui parteixi primer serà el que tingui més marge per triar amb qui governar. Hi ha efectes col·laterals. ¿Ha de patir Pedro Sánchez per la seva pròpia legislatura? Ara com ara, no. Aragonès manté el compromís amb el PSOE de continuar amb els pactes, ja que bona part encara s'han de desplegar, com el traspàs de Rodalies o una proposta de finançament, però també és cert que el preu pot canviar perquè ERC i Junts estaran a plena competició electoral mentre es negocien els Pressupostos Generals de l'Estat.