La fiscalia acusa la parella d’Ayuso d’un frau fiscal de 350.000 euros

La denúncia apunta a una presumpta trama de factures falses i empreses pantalla

La fiscalia acusa la parella d’Ayuso d’un frau fiscal de 350.000 euros

ACN

2
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo

La Fiscalia de Madrid ha presentat una denúncia contra l’empresari Alberto González Amador, actual parella de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, per dos presumptes delictes de defraudació tributària i un altre de falsedat en document mercantil en relació amb l’empresa Maxwell Cremona Ingeniería y Procesos Sociedad para el Fomento del Medio Ambiente SL. El ministeri públic atribueix indiciàriament a la parella de la dirigent del PP un frau de 350.951 euros en relació amb l’impost de societats del 2020 i el 2021 a través d’un entramat de facturacions falses i societats interposades.

Segons el text de la denúncia, l’empresa de la qual és administrador únic Gónzalez Amador, va presentar "de manera conscient i voluntària" autoliquidacions de l’impost de societats pels períodes impositius compresos en els anys 2020 i 2021 "no veraces". A través d’aquest "comportament fraudulent", es va deixar d’ingressar a l’erari públic 155.000 euros per l’impost de societats de l’any 2020 i de 195.951,41 euros per l’impost de societats de l’any 2021.

L’escrit de denúncia, avançat per Eldiario.es, va ser presentat als jutjats de Madrid el passat 5 de març i encara està pendent de repartiment, confirmen fonts jurídiques. Es dirigeix contra Maxwell Cremona i set societats més, així com contra González Amador i quatre empresaris més del seu entorn.

Inspectores citades

Són Maximiliano Eduardo Niederer, David Herrera, Agustín i José Miguel Carrillo, per a qui la fiscalia sol·licita que, juntament amb González Amador, siguin citats pel jutge perquè se’ls prengui declaració en qualitat d’investigats si la denúncia és admesa a tràmit i s’incoen diligències prèvies. I s’interessa la citació de les dues inspectores d’Hisenda que van participar en l’expedient.

La conducta defraudatòria consistiria, segons la fiscalia, a reflectir en la declaració de l’impost de societats dels exercicis 2020 i 2021 de l’entitat Maxwell Cremona "unes despeses fictícies basades en factures emeses per diverses societats […] que no es corresponen amb serveis realment fets i tot això amb la finalitat d’ingressar a l’erari públic menor quantitat de la que li corresponia abonar per l’impost de societats".

Notícies relacionades

Segons els fets objecte de denúncia, Hisenda ha comprovat que Maxwell Cremona, "amb la finalitat d’eludir la seva tributació, davant l’increment del volum de negocis que havia experimentat" en els exercicis 2020 i 2021 va buscar reduir la seva tributació de l’impost de societats "deduint-se indegudament despeses en virtut de factures que no es corresponen amb serveis realment fets". Ayuso es va declarar víctima d’una campanya auspiciada pel Govern, a qui acusa d’estar cridant a les televisions per demanar "més llenya" contra ella. I va descartar que hi hagi "cap trama" ni "xarxa paral·lela" que impliqui el seu Executiu.

La notícia va coincidir amb una visita de la presidenta madrilenya a Castelldefels, informa Carlota Camps. La cita havia de ser un revulsiu contra l’amnistia, a dos dies que el text final s’aprovi al Congrés, però va acabar enterbolida per la denúncia contra la seva parella.