El cas Koldo

L’excap de Ports va defensar davant la UCO l’empresa investigada

L’alt càrrec cessat va afirmar que era "l’única subministradora" durant la pandèmia

L’excap de Ports va defensar davant la UCO l’empresa investigada

Á. VAZQUEZ / T. CAlleja / c. gallardO

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Tono Calleja
Cristina Gallardo

El secretari general de Ports de l’Estat destituït pel ministre de Transport, Óscar Puente, per pèrdua de confiança després d’esclatar el cas Koldo, Álvaro Sánchez Manzanares, va defensar davant la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil el contracte firmat amb Solucions de Gestió el maig del 2020 i que s’investiga a l’Audiència Nacional, a l’afirmar que era "l’únic subministrador" en el pitjor moment de la pandèmia. "Ports de l’Estat va buscar subministradors, però no hi havia mercat", va assegurar per immediatament després afegir que es van fer les comprovacions bàsiques per poder contractar amb ella.

L’excap de Ports va defensar davant la UCO l’empresa investigada | JUAN M. ESPINOSA /

Les seves respostes en aquest punt van aixecar les sospites dels guàrdies civils que l’interrogaven com a testimoni, perquè va afirmar que "es va esbrinar que havia treballat amb l’Administració prèviament, i tot i que en la seva pàgina web això no figurava", sí esmentava que "havien treballat en projectes internacionals a l’Àfrica i que tenien la capacitat de logística necessària per portar a terme un projecte" com el que es va acabar executant per al trasllat de vuit milions de mascaretes a Espanya el març del 2020.

"Escàndols de corrupció"

L’atestat amb la seva declaració, a la qual ha tingut accés aquest diari, deixa constància que en aquell moment Solucions de Gestió ja apareixia implicada en "escàndols de corrupció a l’estranger, concretament a Angola". Sánchez Manzanares va negar saber-ho en aquell moment i va matisar que només van fer les comprovacions que "exigia el procediment de contractació d’emergència".

De fet el president d’Astúries, Adrián Barbón, va explicar en una entrevista a Onda Cero, per què van refusar comprar mascaretes. "A l’equip tècnic com no li sonava l’empresa, va buscar-ne informació, va trobar coses que li van sorprendre, ho va comunicar a la gerent del servei de salut i tots dos em van dir que no contractés", va assegurar.

Els guàrdies civils que interrogaven Sánchez Manzanares es referien al pas per Angola, un dels països més corruptes de l’Àfrica, del presumpte capitost de la trama, Juan Carlos Cueto, administrador de fet de Solucions de Gestió, per a qui el fiscal demana 50 anys de presó per delictes de corrupció a través de l’empresa semipública Défex.

En un dels informes d’Hisenda que apareixen en el sumari del cas Koldo figura com a participacions de Solucions de Gestió "es venen aparentment a un tercer, a una societat que sembla resultar aliena a tot, que no sembla creïble", que és "Purdey Investment societat interposada per Comercial Cueto". El seu administrador té un perfil que es considera "interposat per ocultar a l’autèntic titular". Aquesta mateixa persona es converteix en administrador de Solucions de Gestió.

Inversions a Benidorm

Notícies relacionades

També afegeix que a la pàgina web de Solucions, suposadament consultada per Ports per a la contractació, "es descriuen molts projectes que mai es van realitzar", com l’Hospital General de Moxico a Angola, perquè el Govern angolès els va rebutjar. A més, s’ha comprovat que beneficis obtinguts en aquest país es van invertir a la torre més gran de Benidorm. En concret, 2,5 milions es van destinar a adquirir participacions de Goya Real Estate, que va acabar de construir un dels edificis més importants de la ciutat alacantina, la torre Delfín.

A preguntes dels agents, Sánchez Manzanares va afirmar que Koldo García Izaguirre era assessor del ministre de Transport i "que va tractar amb ell nombroses vegades en relació amb la distribució de mascaretes, i a les necessitats logístiques del seu repartiment". Segons l’exsecretari de Ports, "Koldo seria la persona que va aconseguir el repartiment de les mascaretes amb el Ministeri de l’Interior" i que, tot i que formava part del consell rector de Ports de l’Estat, "el tracte es fa habitual".

Temes:

Angola