La trama Koldo va pactar pagar per endavant el 50% per les mascaretes

L’acord el van assolir el comissionista i el llavors secretari general de Ports

La trama Koldo va pactar pagar per endavant el 50% per les mascaretes

c. gallardo / t. calleja á. vázquez

2
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo
Tono Calleja
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil va descobrir durant el registre de les empreses del comissionista de la trama Koldo, Víctor de Aldama, un full de paper amb una captura de pantalla de WhatsApp en la qual aquest advertia al llavors secretari general de Ports de l’Estat, Álvaro Sánchez Manzanares, que aquest organisme del Ministeri de Transports havia de fer una transferència "pel 50%, com hem quedat", segons especifica un informe remès al magistrat que investiga la causa a l’Audiència Nacional, Ismael Moreno.

En el cas Koldo s’investiga el possible concert il·legal entre la mercantil Soluciones de Gestión y Apoyo de Empresas SL i l’Administració central per a la compra de mascaretes per un valor superior als 53 milions d’euros. D’aquesta quantitat, Ports de l’Estat va adquirir vuit milions de mascaretes per un preu total de 20milions, dels quals van ser avançats 10 milions.

En la captura de pantalla, Aldama comunica a l’empleat públic que un altre funcionari, que identifica com a "Gabriel", "ho està embolicant una mica", per la qual cosa li reclamava: "Digues-li que ja te n’encarregues tu millor". I, segons aquesta evidència descoberta per la Guàrdia Civil, és llavors que Sánchez Manzanares, que va ser destituït aquesta setmana per l’actual ministre Óscar Puente, anticipa al seu interlocutor que l’endemà es publicaria en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) una "ordre" en la qual el ministre de Transport, José Luis Ábalos, regulava l’adquisició i distribució de vuit milions de mascaretes.

"¿Per al 50% de dilluns ens aporteu la garantia de l’aval o similar?", pregunta després Sánchez Manzanares, i De Aldama respon: "Com us he dit, l’aval s’entrega sota transferència; quedarà la vostra transferència feta dilluns, i sobre aquesta transferència us donem l’aval o bloquegem els diners fins que arribi la mercaderia, i ens hàgiu de pagar l’altre 50%, el que millor vegeu", finalitza el missatge recollit en l’informe de la UCO.

L’oferta presentada per Soluciones de Gestión –que va donar lloc a l’adjudicació del primer dels contractes per 24,2 milions d’euros– va incloure aquesta condició concreta del 50% del valor de l’oferta contra emissió d’aval bancari.

Segons la carta d’instruccions emesa en relació amb aquest pagament anticipat, que obra en el sumari del cas, al qual ha tingut accés aquest diari, l’import del subministrament de mascaretes ascendia a 20 milions d’euros (més un IVA de 4,2 milions), dels quals Puertos va pagar de manera anticipada 10 milions contra l’emissió d’un aval bancari.

Notícies relacionades

Modificació de l’oferta

No obstant, els problemes per a la consecució d’aquest aval van obligar posteriorment Ports de l’Estat a flexibilitzar aquesta condició mitjançant una modificació de l’oferta inicial. Els 10 milions d’euros d’avançament transferits per Ports al compte bancari de Soluciones de Gestión van quedar bloquejats, cosa que va suposar la pèrdua de la mercaderia i l’avió prèviament reservat per Soluciones de Gestión SL. Posteriorment, i "per evitar nous retards", també es va modificar la condició que les mascaretes s’entreguessin en 48 hores per poder fer-ho de manera esglaonada.

Temes:

Empreses