Un gir en els casos oberts

Els canvis acordats en la llei d’amnistia dificultaran que quedin fora del perdó els imputats de Tsunami Democràtic, el cas Voloh i els CDR.

Un gir en els casos oberts

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El text final de la llei d’amnistia pactada entre el PSOE, ERC i Junts inclou canvis concrets destinats a com a mínim dificultar que els jutges puguin deixar fora del perdó la causa que afecta l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i la secretària general d’Esquerra, Marta Rovira. Les principals diferències que presenta la proposició de llei respecte a la que va rebutjar Junts rauen en el terrorisme, l’alta traïció i l’enriquiment personal.

Terrorisme.

Per a no tenir problemes amb Europa una vegada aprovada la llei d’amnistia, en el cas que algun jutge decideixi consultar sobre la seva aplicació amb el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), el text deixa fora del perdó "els actes que per la seva finalitat puguin ser qualificats com a terrorisme, segons la directiva (UE) 2017/541 del Parlament Europeu i del Consell, de 15 de març del 2017, relativa a la lluita contra el terrorisme i ,al seu torn, hagin causat de manera intencionada greus violacions de drets humans, en particular les regulades als articles 2 i 3 del Conveni Europeu per a la Protecció dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals, i en el dret internacional humanitari". Així s’imposa com a condició per mantenir la imputació per terrorisme a, entre d’altres, Puigdemont i Rovira, que els actes investigats "hagin causat de manera intencionada greus violacions de drets humans". A continuació, concreta que amb aquesta afirmació es refereix al recollit als articles 2 i 3 del Conveni de Drets Humans, que, respectivament, garanteixen el "dret a la vida" i també prohibeixen "la tortura i les penes o tractes inhumans o degradants".

Alta Traïció.

El text exclou de l’amnistia "els actes tipificats com a delictes de traïció i contra la pau o la independència de l’Estat i relatius a la Defensa Nacional" recollits en el Codi Penal, però amb una excepció amb què es pretén deixar fora el cas Voloh: quan es qualifiquin els fets investigats, una cosa que encara no ha fet el jutge Joaquín Aguirre, però que tot apunta que acabarà fent per delictes d’alta traïció, per la ingerència d’un país estranger, en aquest cas, Rússia.

Notícies relacionades

Lucre Patrimonial.

El tercer canvi es refereix al delicte de malversació de cabals públics, en el qual s’ha canviat la data inicial que el perdó inclou. Així, es perdonaran els actes comesos, en comptes de l’1 de gener del 2012, l’1 de novembre del 2011, cosa que inclou els últims 20 dies de Govern de José Luis Rodríguez Zapatero abans de ser rellevat pel de Mariano Rajoy. Amb independència d’aquell mes amunt o avall, el nou text inclou un canvi fonamental, que és precisar que l’amnistia no perdonarà qui hagi tingut un enriquiment patrimonial personal.