"Ingressos, 23/01, metàl·lic 10.000"

L’exassessor d’Ábalos va anotar a les seves llibretes, confiscades per la Guàrdia Civil, suposades percepcions en metàl·lic. Els agents van trobar al seu domicili 24.000 euros en efectiu.

"Ingressos, 23/01, metàl·lic 10.000"

T. CALLEJA C. GALLARDO / Á. VÁZQUEZ

2
Es llegeix en minuts
Tomas Calleja
Tomas Calleja

Arquitecte de solucions Cloud @ Goodly de Paradigma Digital.

ver +
Cristina Gallardo
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Els agents de la Guàrdia Civil van trobar en l’escorcoll de l’habitatge habitual de Koldo García Izaguirre una agenda en què l’assessor de l’exministre José Luis Ábalos va anotar suposades percepcions en metàl·lic, tal com especifica un informe de la Unitat Central Operativa (UCO) que actua com a Policia Judicial, a què ha tingut accés aquest diari.

"23/01 Metàl·lic 10.000; Metàl·lic 1.000; 08/03 Metàl·lic 10.000; i 8/03 Metàl·lic 6.200", especifica el "document agafat durant l’escorcoll al domicili habitual de Koldo".

Al mateix informe s’explica que a la vivenda d’un altre dels investigats, en concret en la de Rogelio Pujalte, "que manté una relació personal i directa amb Koldo", s’hi ha intervingut un paper on consta una anotació que diu: "Préstecs Koldo 17.800". No obstant, els agents expliquen que aquesta anotació "contrasta amb l’anàlisi dels comptes bancaris", "on no s’ha trobat un suport a aquest moviment dinerari entre Rogelio Pujalte i Koldo García Izaguirre". Els agents de la Guàrdia Civil també van detectar durant el seu escorcoll a la vivenda de l’assessor d’Ábalos 24.000 euros en efectiu. I al germà de Koldo, Joseba García Izaguirre, 5.850.

"Despeses fixes"

En un dels xats requisats pels agents als integrants de la xarxa corrupta s’arriba a assegurar que havia "pagat K", amb referència a Koldo García Izaguirre. "El dia 1 d’abril del 2022 César envia a Serrano una imatge d’una captura de pantalla. Es pot ressaltar que sota el títol de ‘despeses fixes’, hi figura la referència K 10.000", acaba dient l’informe policial.

Notícies relacionades

La investigació desenvolupada pel jutge de l’Audiència Nacional Ismael Moreno afirma que Koldo García Izaguirre, l’assessor de José Luis Ábalos, utilitzava "per a les seves despeses diàries" bitllets de 500 euros, segons especifica una interlocutòria de 28 de febrer, a què ha tingut accés aquest diari. En concret, l’home de confiança de l’exministre de Transports va abonar un dinar que va celebrar el 6 de novembre del 2023 a la marisqueria asturiana de Madrid La Chalana", amb un bitllet d’aquest valor.

Més enllà de la investigació judicial, el cas Koldo també està tenint repercussions polítiques. Dimarts passat, la presidenta del Congrés, Francina Armengol, va comparèixer per defensar-se de les acusacions sobre la compra de mascaretes defectuoses mentre estava al capdavant del Govern de les Balears, i aquell mateix dia, el ministre de Transports Óscar Puente va anunciar la destitució del secretari general de Ports de l’Estat, Álvaro Sánchez Manzanares.