Sánchez ultima amb Junts el pacte per a l’amnistia i busca canviar el cicle

Socialistes i independentistes convoquen la Comissió de Justícia per dijous 

El president es disposa a prendre la iniciativa després del cas Koldo

«Qui ens havia de dir que l’amnistia ens donaria oxigen», diuen fonts socialistes

Sánchez ultima amb Junts el pacte per a l’amnistia i busca canviar el cicle

JUAN RUIZ SERRA FIDEL MASREAL

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Tot just esclatar el cas Koldo, només tres dies després que el PSOE fos derrotat en les eleccions gallegues i obtingués allà el seu pitjor resultat històric, Pedro Sánchez va fer un exercici de relativisme. Preguntat per la recent debacle a les urnes autonòmiques i els seus efectes sobre la legislatura, el president del Govern central, de viatge oficial a Rabat (Marroc), va esbossar un somriure i va contestar: "Seguirem quatre anys més. Fixi’s les vegades que pot canviar un cicle en quatre anys". En el seu pitjor moment polític des que va arribar a la Moncloa el 2018, el líder socialista es disposa ara a intentar canviar-lo de nou.

El PSOE i Junts es troben molt a prop de desencallar, abans de dijous, la llei d’amnistia, la pedra sobre la qual es va construir la investidura de Sánchez i de la qual depèn el seu mandat. Sense amnistia, en principi no hi haurà Pressupostos Generals de l’Estat ni tot just lleis per aprovar, perquè cada iniciativa del PSOE i l’Executiu al Congrés dels Diputats depèn dels set escons del partit de Carles Puigdemont.

De manera imprevista, els postconvergents van votar a finals de gener en contra de la norma, al considerar que l’expresident de la Generalitat, investigat per terrorisme dins del cas de Tsunami Democràtic, no quedava prou blindat.

La tesi de Junts és que aquest delicte ha de ser amnistiable, una cosa que el Govern central rebutja de ple. Els socialistes defensen que una cosa així aniria en contra del dret comunitari i seria sens dubte tombada pel Tribunal Constitucional o la justícia de la UE. Però les dues parts es dirigeixen cap a l’entesa. Segons fonts socialistes informades d’una negociació que s’ha accelerat en els últims temps, el pacte inclourà algun canvi en la llei, però no la inclusió del terrorisme dins de la mesura de gràcia. El PSOE, vistos els antecedents, no ho acaba de donar tot per fet en privat.

Fonts de Junts, mentrestant, afirmen que el pacte inclourà esmenes de la formació independentista que ampliaran el perímetre dels beneficiats per l’amnistia, i que serviran a la formació de Puigdemont per sostenir que ha aconseguit més rèdits que ERC en la seva negociació amb el Govern. Els col·laboradors de Puigdemont veuen l’acord a l’abast de la mà, malgrat que en preserven el contingut fins que es tanqui.

Sense una segona pròrroga

Els dos costats no paren de transmetre signes d’optimisme. El PSOE va arribar a contemplar la setmana passada la possibilitat de tornar a prorrogar els terminis de la negociació, però finalment va rebutjar fer el pas, ni tan sols com un gest de precaució, en un clar símptoma que confia en un acord imminent.

La data límit per al pacte és, com diem, dijous d’aquesta setmana, dia en què el president Sánchez es trobarà de viatge oficial a Xile i el Brasil, i en el qual es reunirà a les onze del matí la Comissió de Justícia del Congrés. Tant el president com Puigdemont vaticinen que hi haurà pacte.

Notícies relacionades

Així que Sánchez, davant els que el titllen de dirigent amortitzat i fins i tot zombie, es prepara per mostrar aquesta setmana que continua viu i gaudeix de bona salut. "Qui ens havia de dir que l’amnistia era una ajuda, que ens donaria oxigen en aquestes circumstàncies", expliquen els seus col·laboradors.

La hipotètica aprovació de l’amnistia permetrà a l’Executiu central recuperar en part la iniciativa i el relat davant el cas Koldo, que ha provocat la crisi interna més gran en el PSOE dels últims anys. Amb l’exministre José Luis Ábalos instal·lat al Grup Mixt per negar-se a entregar l’escó de diputat després de la investigació al seu excol·laborador Koldo García, els socialistes assisteixen amb enorme nerviosisme a cada nova revelació. Acabi com acabi la negociació amb Junts, temen l’impacte electoral, i fins i tot judicial, que pot implicar tot aquest nou exemple de corrupció.

Temes:

Govern PSOE