Ports de l’Estat va ocultar a Hisenda els llaços amb el comissionista del cas Koldo

L’empresari va aportar al jutge, en canvi, missatges que evidencien que va intermediar

Ports de l’Estat va ocultar a Hisenda els  llaços amb el comissionista del cas Koldo

TONO CALLEJA CRISTINA GALLARDO

3
Es llegeix en minuts
Tono Calleja
Cristina Gallardo

Els dirigents de Ports de l’Estat van ocultar a Hisenda la seva relació amb el comissionista de la trama Koldo, Víctor de Aldama. Aquesta conclusió es desprèn de l’informe que l’Oficina Nacional d’Inspecció del Frau (ONIF), un organisme dependent de l’Agència Tributària, va entregar el 2 de febrer al jutge que instrueix el cas a l’Audiència Nacional, Ismael Moreno. El funcionari d’Hisenda posa de manifest a l’informe, a què ha tingut accés aquest diari, les "contradiccions" que ha detectat entre la versió que li van traslladar els organismes públics que van pagar les mascaretes i les proves que van aportar els empresaris, en al·lusió al suposat cervell de la xarxa corrupta, Juan Carlos Cueto, i al "comissionista facilitador" dels contractes, Víctor de Aldama.

"Per part dels clients públics, es nega la participació del senyor De Aldama de forma absolutament general. En aquest punt es vol aportar un exemple aportat per Soluciones de Gestión per demostrar la relació amb alguns dels clients de forma directa. Ens referim a Ports de l’Estat", diu l’informe d’Hisenda.

En concret, va ser el president de Ports de l’Estat, Álvaro Rodríguez Dapena, qui de forma literal va negar que la institució hagués mantingut relacions amb els integrants de la xarxa que va fer el pelotazo de 16 milions amb les mascaretes. "Aquest organisme públic mai ha tingut relació o cap vincle amb les esmentades empreses ni amb el senyor Víctor Gonzalo de Aldama Delgado", va concloure Rodríguez Dapena. També va negar que l’elecció com a proveïdor de la mercaderia adquirida es degués "a la participació d’aquestes mercantils i persona assenyalada com a intermediaris, dels quals es desconeixia l’existència fins ara o la seva possible vinculació amb la mercantil adjudicatària. Tot allò relacionat amb l’expedient de contractació indicat es va portar a terme exclusivament amb la mercantil Soluciones de Gestión i Apoyo a Empresas SL", va dir el president de Ports de l’Estat, en la seva resposta a requeriment de l’ONIF, que ajuda el jutge en les seves indagacions.

No obstant, el 20 de gener del 2021, destaca la Inspecció, l’empresa Soluciones de Gestión SL va aportar "proves de relacions amb alguns dels clients institucionals. Una d’aquestes ho és amb representants de Ports de l’Estat, encara en data anterior a la publicació de l’ordre (OM) del ministeri. Totes aquestes relacions han sigut negades pels clients i els intermediaris", adverteix l’inspector Raúl Burillo Pacheco, que va ser delegat de l’Agència Tributària a les Balears.

En concret, es tracta d’un missatge de Whatsapp del 20 de març del 2020 a les 20.57 hores, inclòs a l’informe d’Hisenda adreçat al jutge Moreno, en què el secretari general de Ports de l’Estat, Álvaro Sánchez Manzanares, facilita el seu correu electrònic oficial a De Aldama. "El correu tot en minúscules. Quan l’enviïs, avisa’m", especifica el missatge.

Oferta plantejada

Notícies relacionades

I abans que passés una hora un dels empleats de l’empresa Soluciones de Gestión SL va enviar un correu a l’adreça electrònica que havia facilitat el secretari general de Ports a De Aldama. En el missatge, un empleat de Soluciones de Gestión, que formalment pertany a Juan Carlos Cueto, planteja l’oferta de les mascaretes. "Benvolgut senyor Sánchez, adjunt li annexo la nostra oferta per a vuit milions de mascaretes FFP2, segons els termes i condicions econòmiques i logístiques indicades. L’entrega de la totalitat de la mercaderia serà realitzada a Madrid al lloc on vostès indiquin. Annexem també els certificats d’estar al corrent en els pagaments a la Seguretat Social (TGSS) i a l’Agència Tributària (AEAT), així com escriptures de constitució de la societat", escriu l’empleat de la firma Soluciones de Gestión al secretari general de Ports.

Davant aquesta contradicció, l’inspector d’Hisenda, que destaca el fet que l’oferta tingués lloc abans de la convocatòria pública del BOE, creu necessari verificar "la realitat de la intervenció del senyor De Aldama". Precisament, el jutge d’instrucció de la causa, Ismael Moreno, ja ha requerit a Ports de l’Estat que li entregui una còpia del contingut de totes les bústies i carpetes entre l’1 de gener del 2020 i l’1 de juliol del 2020 dels correus electrònics corporatius de l’expresident de l’organisme, Francisco Toledo; de l’esmentat secretari general, Álvaro Sánchez; de la cap de l’àrea de Contractació i Gerència de Riscos, Aránzazu de Miguel; i de la responsable del Departament Jurídic, Belén Caballero.

Temes:

Empreses