Sánchez busca substitut per a Borrell com a cap de llista a les europees

L’actual cap de la diplomàcia europea no desitja repetir com a candidat socialista

Sánchez busca substitut per a Borrell com a cap de llista a les europees

Juan Ruiz SIerra ivan gil

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Segons s’acosta el 9 de juny, data de les eleccions europees a Espanya, els eurodiputats del PSOE no paren de fer-se la mateixa pregunta. "¿Repetiràs?". Gairebé tots volen continuar, però cap ho sap amb certesa. Pedro Sánchez, immers en un moment delicat (debacle de les eleccions gallegues, una negociació de l’amnistia que no acaba de tancar-se amb Junts i cisma amb José Luis Ábalos pel cas Koldo), continua sospesant com conformar la candidatura, començant pel cap de llista, en uns comicis què els socialistes poden rebre una clatellada.

La família socialdemòcrata europea es reuneix aquest dissabte a Roma per aprovar el seu manifest davant la cita amb les urnes (una mena de programa marc que després complementarà cada partit als seus respectius països) i presentar el candidat comú, el luxemburguès Nicolás Schmit, actual comissari de Treball i Assumptes Socials. Sánchez hi intervindrà, i estarà acompanyat per altres membres del Govern central, com la vicepresidenta Teresa Ribera i el ministre Félix Bolaños, però es pren les coses amb calma a l’hora de designar els seus futurs eurodiputats. "Encara és aviat. Ara mateix tenim a la vista les eleccions del 21 d’abril a Euskadi, on som un partit central per a la governabilitat i el PP un partit residual. Anem pas a pas. Segurament la candidatura començarà a confeccionar-se aviat. Reflectirà que som un partit europeista convençut, mentre que el PP i Vox van per camins populistes que tenen poc a veure amb el projecte de la UE", assenyalen en la direcció socialista.

Notícies relacionades

Mentrestant, fa temps que les travesses corren entre els càrrecs del partit. Sánchez, com sempre, evita donar-ne qualsevol pista. També en privat. El PSOE té ara mateix un dèficit de lideratges, com va reconèixer el mateix president després de la patacada a Galícia. No s’entreveuen possibles caps de llista clars. I els que podrien ser-ho ni ho volen ni són vistos com a aspirants potencials pels col·laboradors del líder socialista.

Josep Borrell, per exemple. L’actual comissari d’Exteriors va liderar la candidatura del PSOE en els últims comicis europeus, el 2019, on el partit va obtenir 21 escons davant 13 del PP. El seu capital polític continua sent alt. A la passada convenció política dels socialistes, celebrada al gener a la Corunya, el seu discurs va ser un dels més aplaudits. Però segons diferents fonts que hi han parlat en els últims temps, no desitja repetir. En la seva decisió hi juga l’edat (el24 d’abril complirà 77 anys), però també la seva falta de connexió amb l’amnistia del procés i els pactes de Sánchez amb Junts. Alhora, a l’entorn del líder del PSOE consideren que "Borrell ha tancat el seu cicle".