El Govern i el PP xoquen per l’informe de la Comissió de Venècia sobre l’amnistia

L’organisme assenyala que la llei no afecta la separació de poders, però critica el tràmit d’urgència. / Els socialistes ho consideren un aval "per complet" i els populars en discrepen

El Govern i el PP xoquen per l’informe de la Comissió de Venècia sobre l’amnistia

MIGUEL ÁNGEL RODRÍGUEZ

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern i el PP interpreten de forma radicalment diferent l’informe preliminar de la Comissió de Venècia sobre la llei d’amnistia, ja que, mentre per al primer suposa l’aval a una iniciativa "impecable i positiva", per al segon posa de manifest els seus nombrosos defectes. La Comissió de Venècia, òrgan consultiu del Consell d’Europa, estudiarà en el seu ple dels dies 15 i 16 de març un esborrany de resolució conegut ahir i elaborat després de la visita que van fer alguns dels seus membres a Espanya al febrer a petició del Senat, cambra en la qual el PP compta amb majoria absoluta.

L’esborrany estableix algunes consideracions sobre els requisits que ha de complir una amnistia, entre ells, els de legalitat i respecte al dret internacional. Respecte a la proposició concreta registrada en el Congrés, assenyala que no afecta la separació de poders, ja que deixa en mans dels jutges l’amnistia dels actes concrets conforme a la norma. Critica, en canvi, que s’hagi optat per la forma de proposició de llei en lloc del projecte de llei, cosa que limita les consultes, i que a més s’hagi seguit un procediment d’urgència.

Així mateix, adverteix que la proposició "ha provocat una profunda i virulenta divisió" a Espanya i anima totes les parts a prendre "el temps necessari per entaular un diàleg significatiu".

El text fa recomanacions per millorar la norma en diversos aspectes, entre ells l’àmbit material i temporal d’aplicació, que considera molt ampli i bastant indeterminat, i les referències als delictes de terrorisme, que ja van ser modificades anteriorment a través d’esmenes.

Després de conèixer l’informe, el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, va afirmar que el document avala la norma. "Ho vam dir nosaltres i ara també la Comissió de Venècia: l’amnistia és una eina per a la reconciliació. I, a més, compleix els estàndards internacionals. És impecable i és positiva", va escriure a la xarxa social X.

Fonts socialistes van assegurar que la Comissió de Venècia "avala per complet l’existència de la llei d’amnistia" i van afegir que totes les recomanacions que es formulen en l’esborrany s’han complert ja en la tramitació parlamentària.

Reforma constitucional

Notícies relacionades

En canvi, el PP considera que la Comissió no ha avalat la llei d’amnistia en aquest esborrany preliminar, sinó que qüestiona diversos punts de l’avantprojecte que es tramita al Congrés i afirma que l’amnistia no es contempla a la Constitució Espanyola.

Fonts del PP van interpretar que l’esborrany de la Comissió considera necessària una reforma constitucional per aplicar l’amnistia. També consideren que de l’esborrany de la Comissió es desprèn que una llei d’amnistia requeriria temps per a la seva redacció i, entre altres qüestions, critica que és "indeterminada en objecte i temps", per això és contrària als principis de seguretat jurídica i legalitat penal.