"Despeses diàries" de 500 euros

El jutge constata que Koldo amagava els diners en una caixa forta. I que va utilitzar el seu entorn familiar més proper com a «testaferros».

"Despeses diàries" de 500 euros
2
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo
Tono Calleja
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La investigació desenvolupada pel jutge Ismael Moreno, que investiga el cas Koldo amb el suport dels agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, ha confirmat que Koldo García Izaguirre, l’assessor de José Luis Ábalos, utilitzava "per a les seves despeses diàries" bitllets de 500 euros, segons especifica una interlocutòria de 28 de febrer, a què ha tingut accés aquest diari. En concret, l’home de confiança de l’exministre de Transports va abonar un dinar que va celebrar el 6 de novembre del 2023, a la marisqueria asturiana La Chalana, a Madrid, amb un bitllet d’aquest valor, que amagava en una caixa forta.

Els guàrdies responsables de la investigació de l’operació Delorme, batejada així pel creador de les mascaretes sanitàries, van gravar Koldo García Izaguirre, l’escorta i assessor d’Ábalos al Ministeri de Transports, en una altra reunió també al restaurant asturià. Aquesta va tenir lloc el 10 de febrer del 2023, i allà Koldo es va reunir amb el guàrdia civil José Luis Rodríguez García, que per a la Fiscalia és "una figura clau" en les adjudicacions del ministeri a l’empresa Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas SL, que va obtenir les adjudicacions de les mascaretes. En les gravacions, prossegueix el jutge en la interlocutòria, es fa al·lusió a l’ús de diners en efectiu per part de Koldo (pagant amb bitllets de 500 euros). En una trucada de telèfon, "sembla reclamar diners en metàl·lic a un empresari", destaca la resolució judicial, que recorda que va aconseguir un patrimoni d’1,5 milions d’euros.

Notícies relacionades

Així mateix, les observacions telefòniques de l’UCO revelen que Joseba García Izaguirre també disposaria d’importants quantitats de diners en efectiu, que tenien com a autèntic propietari el seu germà Koldo. "L’observació de les intervencions telefòniques i l’activitat operativa ha posat de manifest la possible entrega de diners del [comissionista propietari del Zamora CF] Víctor de Aldama a Koldo a través del [capitost] Juan Carlos Cueto", prossegueix la Guàrdia Civil, que al·ludeix al contingut d’una trucada que va tenir lloc el 28 de novembre del 2023 "al telèfon intervingut de Koldo García".

En el mateix sentit, l’anàlisi dels comptes bancaris i la intervenció telefònica han permès observar una operativa d’ingressos en efectiu als comptes de Joseba que posteriorment són transferits a Koldo. Per això, el jutge conclou que l’exassessor d’Ábalos va utilitzar l’entorn familiar proper com a "testaferros". En concret, va ingressar en efectiu als seus comptes bancaris 130.652 euros el 2020, 84.907 euros el 2021 i 52.215 euros el 2022. En relació amb la compra d’immobles, als investigadors els diu que en aquestes operacions Joseba i la seva exdona fan servir diners en efectiu i fons procedents de tercers.