El PSOE suspèn de militància Ábalos després de passar-se al Grup Mixt

L’exministre de Transports afirma que manté l’escó per defensar la seva «honorabilitat» i retreu al partit la falta de suport. La direcció socialista obre expedient al diputat.

El PSOE suspèn de militància Ábalos després de passar-se al Grup Mixt

JUAN RUIZ SIERRA IVÁN GIL

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

José Luis Ábalos es resisteix. Lluny d’acatar l’ordre de l’executiva del seu partit per entregar l’acta de diputat i assumir "responsabilitats polítiques" pel cas Koldo, el que va ser secretari d’organització s’enroca. Mantindrà la seva acta de diputat per "defensar la seva honorabilitat", com va confirmar ahir públicament, per la qual cosa s’integrarà al Grup Mixt, fora de la disciplina dels socialistes. L’exministre va remarcar en una compareixença davant els mitjans que es defensarà "fins a les últimes conseqüències", després de recriminar la falta de suport del partit, al qual va dir haver contribuït a portar a la Moncloa, per haver sigut privat de defensa. "No estic acusat de res, ni formo part de la investigació en curs ni tampoc tinc cap enriquiment il·lícit", va afegir per anunciar la seva decisió de "seguir endavant".

L’exministre va donar per descomptat que se’l suspendrà també de militància (un expedient que el partit va confirmar pocs minuts després) i va llançar una amenaça poc velada als seus excompanys de partit al mostrar el seu desig d’"assistir al final d’aquesta partida obligant els que pretenen fer-me fora, per la porta del darrere, a mirar-me a la cara". Segons va assegurar, aquest episodi no es tancarà aquí. "Lluita" i no "rendició" van ser alguns dels conceptes que va repetir. Presentarà batalla. "M’enfronto a tot el poder polític, d’una part i de l’altra, i ho he de fer sol". Amb l’única eina, va dir, de la tribuna del Congrés. Des d’allà, va avançar que "seguirà defensant les seves idees" i la seva honorabilitat.

"No ho hauria imaginat mai"

Ábalos va carregar contra la direcció del seu partit apel·lant el següent: "No puc acabar la meva carrera política i la meva trajectòria com un corrupte". Això sí, "fora d’aquestes sigles", una cosa que, va reconèixer, "no hauria imaginat mai". Ja sense poder contenir el plor, l’exministre va tancar la seva compareixença amb un agraïment als seus excompanys del grup parlamentari. Una emoció que tampoc va poder reprimir a l’acudir al registre per materialitzar la seva decisió d’integrar-se al Grup Mixt. Conscient de la seva situació, va destacar en la seva compareixença: "Ja tinc una edat i sé el que és ser un empestat polític", però la seva prioritat la té clara: "Vull restituir el meu honor com a diputat i com a persona".

Tot just 15 minuts després que Ábalos anunciés al Congrés que no pensava atendre l’exigència del PSOE de renunciar al seu escó, la direcció del partit va emetre un comunicat en el qual informava que obria un expedient a l’exministre de Transports i exsecretari d’Organització socialista, que entre el 2017 i el 2021 va ser l’encarregat de vetllar, precisament, per la disciplina interna. De moment, a expenses de com acabi el procés, Ábalos queda suspès de militància.

La pressió durant tot el cap de setmana, amb el secretari d’Organització, Santos Cerdán, com a principal encarregat de parlar amb qui va ser el seu antecessor a Ferraz, no va funcionar. Ábalos entén que no està investigat i que és tan errònia com injusta l’estratègia de col·locar en la seva figura un tallafoc per la presumpta trama de comissions il·legals en la compra de mascaretes en la pandèmia, per la qual va ser detingut el seu assessor Koldo García.

Home de confiança

La direcció del PSOE ja donava per fet l’enrocament de l’exministre, a qui se li imputa "responsabilitat política" per haver confiat en Koldo García, el seu antic home per a tot (xòfer, guardaespatlles, assessor, conseller a Renfe i Ports de l’Estat) que està sent investigat pel presumpte cobrament de comissions il·legals en la compra de mascaretes durant la primera i pitjor etapa de la pandèmia del coronavirus. Aquest és el motiu del breu lapse de temps transcorregut entre el seu anunci que mantenia el pols i l’obertura de l’expedient, que firma el successor d’Ábalos en Organització, Cerdán.

La cúpula socialista considera que Ábalos pot haver incorregut en una falta greu i tres faltes molt greus. Entre altres motius, per actuar "en contra dels acords adoptats pels òrgans de direcció del partit" i "menyscabar la imatge dels càrrecs públics o de les institucions socialistes". Es tracta del primer pas per a la seva expulsió del PSOE, la sanció màxima establerta als seus estatuts per a les faltes molt greus.

Notícies relacionades

La direcció socialista, en canvi, no pot forçar-lo a deixar el Congrés dels Diputats, com pretenia i havia intentat aconseguir a través de missatges públics de Pedro Sánchez i contactes discrets per part de Cerdán, perquè l’escó és personal. El partit ho va intentar fins a ahir al matí, però va ser impossible. Ábalos passarà ara a formar part del Grup Mixt, i tot i que la major part de càrrecs no creuen que voti en contra de les iniciatives del Govern, ningú dona per segur res ara mateix. El seu trasllat afegeix un nou element d’inestabilitat a la ja per si mateixa complexa legislatura de Sánchez.

Sánchez no ha parlat fins ara amb Ábalos, amb qui l’uneix una llarga i estreta relació, ja que l’exministre va ser dels pocs càrrecs socialistes que li va mantenir el suport quan l’ara president del Govern va ser forçat a deixar el lideratge socialista la tardor del 2016. Més enllà dels pronunciaments públics del cap de l’Executiu i de la vicepresidenta primera, María Jesús Montero, empenyent-lo a fer un pas enrere, els contactes amb Ábalos durant tots aquests convulsos dies els ha mantingut Cerdán, el seu successor a la secretaria d’Organització.