El jutge del cas Voloh demana ara els informes sobre els espies russos

L’instructor s’adreça a García-Castellón per reclamar dades de la suposada visita a Barcelona dels serveis d’intel·ligència

El jutge del cas Voloh demana ara els informes sobre els espies russos

ERNESTO EKAIZER

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Mentre els policies personats en el cas Tsunami Democràtic demanaven al jutge Manuel García-Castellón que investigués la presència d’espies russos durant el procés, el jutge d’instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, al capdavant de la investigació de la denominada trama russa del procés independentista, en el conegut com a cas Voloh, s’ha adreçat al seu company de l’Audiència Nacional per reclamar-li els informes policials que pugui tenir sobre l’espionatge procedent de Rússia.

La paradoxa és que la petició dels agents personats com a acusació particular a Tsunami Democràtic, sota la representació dels advocats José María i Juan Ignacio Fuster Fabra, es basava precisament en el fet que, examinada tota la causa, no hi havien trobat res relatiu a espies russos. Per això van entendre necessari reclamar al magistrat que ordenés la redacció d’un informe policial, després del publicat en una investigació conjunta d’EL PERIÓDICO i El Confidencial.

Hi havien descobert que Rússia va enviar a Barcelona, entre març del 2014 i desembre del 2019, almenys set membres dels serveis d’intel·ligència militar del país (GRU, en les seves sigles en rus). Entre els integrants d’aquest grup d’agents es troba el general Denís Serguéiev, àlies Serguei Fedotov, que es va desplaçar a la capital catalana en tres ocasions, la primera l’11 de maig del 2016. Informes dels serveis secrets occidentals el vinculen amb el fallit intent d’enverinament, el març del 2018, de l’exespia rus Serguei Skripal i la seva filla Iúlia al Regne Unit.

Notícies relacionades

Els membres del GRU que es van traslladar a Barcelona durant aquestes dates són integrants de la Unitat 29155, una de les més actives i que s’encarrega d’operacions encobertes de Rússia a l’estranger. La investigació periodística va comprovar que el 2 de març del 2014 va viatjar a la capital catalana Maksim Rodionov, àlies Maksim Valerievitx Smirnov, i va tornar a Moscou uns dies després, l’11 de març.

Es dona la circumstància que García-Castellón va obrir diligències d’investigació en relació amb la presència de Fedotov a Barcelona, però les va acabar arxivant després de remetre al jutge Aguirre tot el que tenia relatiu a presumptes ingerències russes.