Els pressupostos catalans

Govern i PSC ultimen el pacte per als comptes i esperen el sí dels Comuns

L’acord ja està "molt madur", segons fonts coneixedores de la negociació que apunten que es podria tancar en qualsevol moment

Govern i PSC ultimen el pacte per als comptes i esperen el sí dels Comuns

QUIM BERTOMEU

2
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Totes les peces comencen a encaixar perquè Catalunya tingui nous pressupostos aquest 2024. Amb un retard de més de dos mesos, però pressupostos al cap i a la fi. Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, dos dels tres actors implicats en la negociació, el Govern (ERC) i el PSC, tenen el pacte encarrilat fins al punt que la previsió és que ho anunciïn aquesta mateixa setmana. Però perquè hi hagi nous comptes, faltarà acabar de convèncer els Comuns, que també són decisius i encara no han confirmat el seu sí.

Des del cap de setmana, socialistes i republicans s’intercanvien declaracions donant a entendre que el seu segon pacte pressupostari consecutiu és imminent. El primer va ser el primer secretari del PSC, Salvador Illa, quan dissabte passat va admetre per primera vegada que les negociacions estaven "avançades". Ahir, la portaveu d’ERC, Raquel Sans, va apuntar en la mateixa direcció: "Aquesta hauria de ser la setmana dels pressupostos".

Fonts coneixedores de la negociació asseguren que l’acord ja està "molt madur" i que es podria tancar en qualsevol moment. Des del Govern es mostren hermètics, senyal que el moment decisiu és a prop i que no volen cometre cap relliscada que el pugui posar en perill. Per a qualsevol president sempre és important poder aprovar els comptes, però per a Pere Aragonès aquests ho són especialment. Serien els tercers que aconsegueix de forma consecutiva, una cosa inaudita des del segon tripartit (2010), i li donaria via lliure per portar la legislatura fins al febrer del 2025.

Els gestos clau

Les últimes setmanes hi ha hagut diversos gestos que han ajudat a aplanar el camí. s’ha donat compliment a tres qüestions que figuraven en el pacte pressupostari que el Govern i el PSC ja van firmar l’any passat i que els socialistes exigien veure complertes: el tram de la carretera B-40 entre Sabadell i Terrassa; la posada en marxa de la comissió que han d’estudiar la reforma de l’Aeroport del Prat i l’impuls del traspàs de Rodalies.

Notícies relacionades

Però aquest nou pacte per als comptes del 2024 només s’entén perquè ERC i el PSC es necessiten per sobreviure en diferents esferes de poder. Illa donarà els seus vots a Aragonès perquè tingui comptes catalans, però a canvi obtindrà els vots d’ERC perquè Pedro Sánchez tingui comptes estatals al Congrés.

Per segon any, un dels grans problemes de la negociació ha sigut el casino de Hard Rock al Camp de Tarragona. El PSC exigeix que la Generalitat es comprometi a tirar-lo endavant i els socialistes es donen per satisfets amb "la paraula" que els va donar Aragonès la setmana passada al Parlament. Allà va dir que era un projecte que no li generava "entusiasme", però que no el paralitzaria. El problema per al Govern en aquesta negociació és que es troba emparedat entre dues posicions: el PSC que vol el Hard Rock tant sí com no, i els Comuns que el rebutgen amb la mateixa intensitat. si vol convèncer els segons que aprovin els comptes, haurà de fer equilibris.