La xacra de la corrupció

Una trucada punxada a empresaris de la trama del cas Koldo assenyala Ábalos

Les gestions de l’exassessor de l’exministre a què al·ludeixen els implicats, per mediar en una reclamació de les Balears per l’estat de les mascaretes contractades, van tenir resultat positiu

Una trucada punxada a empresaris de la trama del cas Koldo assenyala Ábalos

CRISTINA GALLARDO T. CALLEJA / Á. VÁZQUEZ

3
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Una conversa intervinguda pels investigadors de la presumpta trama de corrupció en la compra de mascaretes desarticulada en el cas Koldo, que s’instrueix a l’Audiència Nacional, esquitxa l’exministre de Transports José Luis Ábalos, a qui es refereixen directament dos dels empresaris implicats en la trama. El presumpte capitost de la trama, Juan Carlos Cueto, que controlava l’empresa investigada, Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas SL, afirma en una conversa amb un altre empresari sobre les adjudicacions obtingudes: "...això era un favor que li estava demanant el teu veí [Koldo]… ell i el seu excap" (en al·lusió a l’exministre Ábalos segons la investigació). La xerrada va tenir lloc el 4 de desembre passat, en què Cueto afegeix a l’altre empresari que "sembla que l’altre ha dit que sí... perquè li han donat un favor a canvi".

Els empresaris inclouen aquests comentaris en les seves converses sobre les inspeccions d’Hisenda que estaven patint. Es refereixen també, segons dedueixen els investigadors, a les gestions realitzades a través de l’exassessor i home de confiança d’Ábalos, Koldo García, en relació amb una reclamació que els estava fent l’administració balear, que també havia contractat amb Soluciones de Gestión, per l’estat de les mascaretes.

Aquestes gestions –pocs dies abans de la data límit perquè la reclamació esmentada caduqués– van tenir un resultat positiu, segons destaca Anticorrupció en la seva querella, a què ha tingut accés aquest diari. "Es pot inferir", afegeixen, que es podria haver produït la caducitat de la reclamació a Soluciones de Gestión i, per tant, "l’exercici de la influència per part de Koldo ha fet efecte".

El temor del jutge

D’una altra conversa intervinguda, amb data del 27 de setembre passat, es desprèn que l’inspector d’Hisenda havia deixat clar que el president del Zamora Club de Futbol (també empresari), Víctor Gonzalo de Aldama, "és un comissionista", i expressen la seva preocupació per la possibilitat que aquest assumpte derivi en un procés penal.

Els investigadors de la trama també posen l’accent en el que es van dir els empresaris en una altra conversa intervinguda el 22 de setembre passat de la qual s’infereix, segons la documentació que obra en el sumari a què ha tingut accés EL PERIÓDICO DE ESPAÑA, que De Aldama ha treballat en el negoci, per la qual cosa s’ha emportat un 10% de l’operació; si no fos per això, únicament s’hauria emportat un 2% o un 1%.

Un dels interlocutors arriba a afirmar que ningú ha negat que se li pagués una comissió per presentar l’oferta "davant el ministeri i les altres".

En relació amb les reclamacions del fisc, Cueto va donar instruccions perquè es reestructurés l’empresa i que anessin preparant un recurs contenciós per fer front a les pretensions de l’Administració. Soluciones de Gestión mantenia en plena pandèmia un deute amb Hisenda de 269.989 euros per l’impost sobre societats dels anys 2012, 2013 i 2014, segons especifica una interlocutòria de l’Audiència Nacional de data 29 de juny del 2023.

Desfalc amb Hisenda

La interlocutòria per la qual el jutge de l’Audiència Nacional Ismael Moreno va deixar en llibertat dijous passat amb mesures cautelars tres dels principals encausats conclou que Soluciones de Gestión havia comès un frau fiscal de 200.000 euros.

Notícies relacionades

Va deixar d’ingressar l’esmentada quantitat de l’impost sobre societats del 2020, el mateix any en què van aconseguir els suculents contractes. Els investigadors consideren que la inspecció d’Hisenda realitzada a Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas i també a les firmes de De Aldama està "directament vinculada" als fets investigats en la trama per les adjudicacions d’administracions públiques.

Els fets, segons manté de moment el jutge Moreno, revesteixen inicialment caràcters de delictes de pertinença a organització criminal, blanqueig de capitals, suborn, i tràfic d’influències.