Informe definitiu de la fiscalia

La fiscalia no veu indicis per imputar Puigdemont per Tsunami Democràtic

Sánchez Conde difereix de la majoria de fiscals del Suprem i redueix a "conjectures" l’exposició raonada de García-Castellón

La fiscalia no veu indicis per imputar Puigdemont per Tsunami Democràtic

Ángeles Vázquez

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La tinenta fiscal del Tribunal Suprem, Ángeles Sánchez Conde, va presentar ahir l’informe definitiu del ministeri públic per donar resposta a l’exposició raonada que el jutge Manuel García-Castellón va remetre a la Sala Segona en el cas de Tsunami Democràtic. Com s’esperava, a diferència de la majoria dels fiscals de l’alt tribunal, Sánchez Conde no aprecia indicis de delicte per investigar l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ni el diputat d’ERC al Parlament Ruben Wagensberg per terrorisme. De fet, creu que els indicis que hi ha més aviat descarten la participació del líder de Junts en la plataforma que va convocar mobilitzacions contra la sentència del procés l’octubre de l’any 2019.

En el seu escrit, proposa a la Sala Segona del Suprem que torni l’exposició raonada a l’Audiència Nacional perquè continuï endavant amb les seves indagacions, perquè no veu prou indicis per imputar els dos aforats. Com és preceptiu en aquesta mena d’informes, la número 1 de la carrera fiscal argumenta que la Sala Penal és qui té competències per investigar un eurodiputat (Puigdemont) i un diputat del Parlament (Wagensberg) per fets comesos fora de Catalunya, però en aquest cas valora que no ha d’obrir un procediment perquè no hi ha prou indicis contra cap dels dos.

"Examen detallat"

Sánchez Conde afirma que "l’examen detallat dels indicis afirmats pel magistrat instructor revela que en realitat ens trobem davant meres conjectures o sospites que no permeten l’atribució de cap fet delictiu a Carles Puigdemont, ni tan sols amb la provisionalitat pròpia del present moment processal". "Cap dels fets que s’assenyalen com a indicis, ni examinats en la seva concreta significació, ni –com cal– presos en la seva totalitat, permeten inferir de manera raonable la participació de l’inculpat aforat a la plataforma Tsunami Democràtic, sinó que sembla, més aviat al contrari, que descarten la seva intervenció", afirma en el seu informe, de 31 pàgines.

La tinenta fiscal explica que, al no haver-hi indicis contra els aforats, ha de ser l’Audiència Nacional la que continuï amb la investigació respecte de la resta d’imputats. El fiscal adscrit al cas, Miguel Ángel Carballo, ha recorregut i ha recolzat els recursos de tots els imputats davant la Sala Penal de l’Audiència Nacional. Nega que es tracti d’un delicte de terrorisme; considera que són desordres públics.

Notícies relacionades

L’informe de Sánchez Conde utilitza els mateixos indicis que va remetre el jutge García-Castellón, però en sentit oposat. De manera que el missatge en què un dels imputats comentava que entenia que Òmnium Cultural hauria avisat Puigdemont de la posada en marxa de Tsunami Democràtic és, segons la fiscal, una prova que l’expresident no era al capdavant de l’esmentada plataforma.

"El fet que es pretengués fer arribar informació de tal extrem a Puigdemont es pot interpretar, amb naturalitat, com a rellevant indicador de la seva alienitat a la constitució de Tsunami i a la campanya que la plataforma pretenia realitzar, ja que, si hagués participat en la constitució de la plataforma, no hi hauria la necessitat de fer-li arribar informació sobre aquesta qüestió", conclou.